D66-vice-premier De Graaf is woensdag afgetreden na een debat met de Eerste Kamer over de gekozen burgemeester. Welke stappen gaat D66 ondernemen nu de de 'kroonjuwelen' van de partij gesneuveld zijn?

TweeVandaag praat hierover met oud-minister van integratie voor D66, Rogier van Boxtel.

Val van het kabinet?

Partijgenoten minister Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Van der Laan (Media) houden hun positie in beraad. D66 wil de komende dagen met coalitiepartners opnieuw praten over het regeerakkoord. Fractieleider Dittrich liet weten dat Brinkhorst en Van der Laan ook zullen opstappen, mocht het overleg onvoldoende resultaat bieden. Dat zou de val van het kabinet betekenen.

Geen essentiële punten meer over

De gekozen burgemeester was één van de kroonjuwelen van D66. De Graaf hakte de knoop pas door om af te treden, nadat hem was gebleken dat coalitiepartners CDA en VVD weigeren mee te werken aan een wijziging van het kiesstelsel, een ander essentieel D66-punt uit het regeerakkoord. De onwil om mee te werken aan een nieuw kiesstelsel zit volgend de Graaf vooral bij de VVD.

Duidelijkheid

D66 wil binnen enkele dagen duidelijkheid van de PvdA en CDA over het kiesstelsel. Dittrich liet woensdagavond in de Kamer blijken weinig vertrouwen te hebben in een akkoord hierover. Hij stelde vast dat binnen noch buiten de Kamer sprake is van een draagvlak voor de D66-plannen. Waar De Graaf het kiesstelsel nog wel als een belangrijk streven zag, lag dat voor de D66-fractie anders. ,,Er was een verschil in appreciatie'', aldus een D66-ingewijde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.