Behandelingen waarbij therapeuten proberen om homo's te genezen van hun geaardheid moeten wettelijk verboden worden. Daarvoor pleiten D66 en de vereniging van jeugdartsen.

"Je brengt mensen die worstelen met hun geloof en homoseksualiteit van de regen in de drup door ze voor te houden dat je van je geaardheid kan worden afgeholpen." Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp moet het kabinet snel in kaart brengen hoe vaak deze therapieën voorkomen. Als blijkt dat ze inderdaad uitgevoerd worden is D66 voor een verbod. "Jongeren moeten volledig zichzelf kunnen zijn. Homo-conversietherapie staat hier haaks op. Ik roep de minister op om hier diepgaand onderzoek naar te doen. Vervolgens moeten we alles doen om onze jongeren hier tegen wettelijk te beschermen."

Lees ook

Jeugdartsen: behandelingen zeer schadelijk

Regeringspartij D66 wil vooral dat minderjarigen wettelijk beter beschermd worden tegen de omstreden praktijken. "Vooral jongeren, die al zeer kwetsbaar zijn, wil je niet blootstellen aan dit soort schadelijke behandelingen. Het is echt onze taak hen hier tegen in bescherming te nemen. Dat weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van godsdienst"

Ook artsen maken zich grote zorgen over de genezingstherapieën en de schadelijke effecten die deze kunnen hebben. "Deze behandelingen suggereren dat iemand ziek is", legt Jeanne-Marie Hament, van vereniging van AJN Jeugdartsen Nederland, uit. "Dat is niet alleen discriminerend, maar kan ook leiden tot extreme eenzaamheid en verdriet bij jongeren die worstelen met hun geaardheid. Dit is een vorm van kwakzalverij die wettelijk verboden zou moeten worden."

Behandelingen onder de radar

Exacte cijfers van het aantal behandelingen in Nederland ontbreken. Daarom vindt Hament dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden. "We moeten echt veel meer zicht in Nederland krijgen op deze wanpraktijken. Het speelt zich veelal onder de radar af. Hierdoor krijgen slachtoffers op dit moment niet de behandeling die zij nodig hebben."

Jeugdartsen: 'We moeten meer zicht krijgen op deze behandelingen'

In Nederland is het aanbieden van genezingstherapieën niet wettelijk verboden. In België, Verenigd Koninkrijk en Spanje is er wel wetgeving die het mogelijk maakt om homogenezers te vervolgen. Malta was in 2016 het eerste Europese land dat een totaal verbod instelde op deze zogenoemde conversietherapieën.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.