D66 wil dat de banktegoeden van Chinese bedrijven kunnen worden bevroren, als ze zich schuldig hebben gemaakt aan het bespioneren van Europese bedrijven.

Volgens Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bedrijft China agressieve politiek, die eruit bestaat de gevoelige bedrijfsgeheimen van slimme Nederlandse bedrijven te stelen. "Dat is natuurlijk een situatie die voor ons levensgevaarlijk is."

Wereldkampioen chipmaken

"Ons inkomen hangt af van bedrijven die wereldkampioen chipmaken zijn", zegt Sjoerdsma. "En wij moeten ons dus ook tegen dat soort bedrijfsspionage beschermen. Dat kan niet als Nederland alleen, dat moeten we Europees doen."

De D66'er pleit daarom voor Europese wetgeving. "Allereerst om banktegoeden te kunnen bevriezen. Ik wil er namelijk voor zorgen dat deze bedrijven geen financiële armslag meer hebben."

Lees ook

EU niet meer in

Sjoerdsma wil ook dat de operationele leiding van deze bedrijven een verbod kan krijgen om nog naar de Europese Unie af te reizen. "Met andere woorden: dan kunnen ze de Europese Unie niet meer inkomen."

Daarnaast wil hij de Europese banken vragen geen zaken meer te doen met het bedrijf in kwestie.

'U komt er niet mee weg'

Hij heeft twee doelen met het plan. "Enerzijds om die Chinese kloonbedrijven in de knop te breken, zodat ze geen concurrent kunnen worden van onze bedrijven." Ook lijkt het hem goed 'om de politiek er een beetje uit te halen'.

"Zo geven we China niet de kans om ons te beschuldigen van een politieke beslissing. Want dan kunnen wij wijzen naar Europese wetgeving en zeggen: dit is een automatisme. Dit is nu eenmaal hoe het gaat bij ons." Sjoerdma geeft de Chinese bedrijven nog een laatste waarschuwing: "Beter pleegt u geen bedrijfsspionage. U komt er niet meer mee weg."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.