Nederland moet met andere EU-lidstaten een front vormen en gezamenlijk onderhandelingen voeren met farmaceuten om de medicijnprijzen omlaag te krijgen. Dit staat in een initiatiefnota van D66 die in het bezit is van EenVandaag.

Volgens Tweede Kamerlid Pia Dijkstra van D66 is dat de enige manier om medicijnfabrikanten onder druk te zetten en lagere prijzen af te dwingen. Volgens Dijkstra betaalt Nederland nu vaak de hoofdprijs voor sommige medicijnen. Dit wijdt de politica aan het feit dat we nu vaak als relatief klein land het onderspit delven in onderhandelingen met grote farmaceutische bedrijven.

Gezamenlijk optrekken

"Door met een kopgroep van ongeveer twaalf lidstaten gezamenlijk te onderhandelen kunnen wij ervoor zorgen dat medicijnen voor Nederland goedkoper en beter leverbaar worden."

Dijkstra vindt dat broodnodige medicijnen te vaak niet op voorraad zijn bij apotheken. Ook de hoge prijzen van sommige medicijnen zouden volgens haar moeten worden aangepakt: "Te vaak komt er een medicijn in het nieuws dat wel nodig is, maar waarvoor een absurde prijs wordt gevraagd."

400.000 euro voor medicijn

Het Kamerlid doelt hierbij specifiek op medicijnen die worden gemaakt voor een kleine groep patiënten. Bekend voorbeeld is de commotie over de hoge prijs van het middel Orkambi tegen taaislijmziekte. De minister weigerde het middel lange tijd in het pakket op te nemen, omdat de fabrikant 400.000 euro per jaar per patiënt vroeg.

Uiteindelijk volgde er geheime onderhandelingen tussen de minister en de fabrikant van en werd het middel toch in het pakket opgenomen. De uiteindelijke uitonderhandelde prijs bleef geheim.

Lees ook

Meer transparantie

Daarnaast vindt de regeringspartij dat er veel meer transparantie moet komen over hoe de medicijnprijzen tot stand komen. Nu blijft vaak nog geheim welke prijs er precies is uit onderhandeld tussen de minister en de fabrikanten. Tot nu toe willen farmaceuten hier ook geen openheid van zaken over geven.

"We willen weten waarvoor we betalen en daarom moeten de resultaten van onderhandelingen altijd openbaar zijn", aldus Dijkstra. Zij denkt dat op die manier veel beter inzicht kan worden verkregen in de kosten die voor onderzoek en productie van geneesmiddelen zijn gemaakt.

Gesjoemel patenten aanpakken

Verder vindt D66 dat het gesjoemel van patenten door de farmaceutische industrie veel harder moet worden aangepakt. "Het patentrecht hebben we Europees geregeld. Wat D66 betreft moeten we het patentrecht op medicijnen dus ook Europees aanpakken. Alleen als er sprake is van een echt nieuw medicijn, kan wat ons betreft een patent worden verleend."

Ook vindt Dijkstra dat de monopoliepositie van de grote fabrikanten moet worden doorbroken. "De EU moet veel strenger zijn tegen de geneesmiddelenreuzen. Door overnames te blokkeren als dat nodig is, en door kleine bedrijven toegang te geven tot de markt. Zo komen er meer innovatieve, betaalbare en leverbare medicijnen op de markt die patiënten echt helpen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.