Ernstige bedreigingen aan het adres van burgemeesters hebben invloed op de bestuurlijke besluitvorming. Dat zegt oud-burgemeester Fons Jacobs van Helmond. Hij reageert daarmee op de brandstichting in de auto van de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders, die mogelijk het werk is van motorclub Hells Angels. 

Jacobs moest als burgemeester van Helmond in 2010 enkele maanden onderduiken in het buitenland nadat hij ernstig werd bedreigd.

“Achteraf ben ik me ervan bewust dat sommige besluiten wellicht anders tot stand zouden zijn gekomen als ik vrij had kunnen opereren. Als ik nu zou zeggen dat besluit er anders zou uitzien, zou dat consequenties hebben voor de besluitvorming die gepleegd is” zegt Jacobs. “Ik wil dus niet concreet worden. Maar het is gebeurd, daar ben ik van overtuigd”

Bibob

De wet Bibob is bedoeld om te voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten ondersteunt door vergunningen, subsidies of aanbestedingen te verstrekken die gebruikt worden voor illegale praktijken zoals bijvoorbeeld geld witwassen. De wet Bibob moet voorkomen dat de boven- en onderwereld met elkaar vermengd raken. Door intimidatie kunnen bestuurders zich zo onder druk gezet voelen dat ze een andere kant kunnen opkijken, zegt Jacobs. ‘Er is heel veel drugscriminaliteit, en dat zorgt voor veel druk bij collega-burgemeesters. Ik vraag me wel eens af hoeveel collega's de Wet-Bibob heel consequent toepassen’. 

Haarlem

Burgemeesters in Brabant en Limburg gingen de Haarlemse burgemeester voor. Daar kampen gemeenten al veel langer met bedreigingen van criminelen organisaties. En uit onderzoek blijkt dat landelijk meer dan de helft van alle burgemeesters en wethouders het doelwit zijn van intimidatie en agressie, soms zelfs met grof geweld.

In EenVandaag een gesprek met oud-burgemeester van Helmond Fons Jacobs die weken moest onderduiken in het buitenland toen hij als burgemeester werd bedreigd en met Arjan de Wolf, sociaal-psycholoog en gedragswetenschappelijk trainer die ambtenaren traint in hoe om te gaan met dit soort situaties.