De Spaanse politie en justitie maken zich grote zorgen over de vele gewelddadige, vaak drugsgerelateerde, incidenten met Nederlandse maffiakopstukken aan de Costa del Sol. Het gaat dit jaar om opvallend veel liquidaties, aanslagen met bommen en grote partijen cocaïne die worden gevonden.

Landelijk Hoofdofficier Drugsbestrijding, Ignacio de Lucas, pleit in EenVandaag voor een snellere en betere uitwisseling van politie-informatie over Nederlandse drugsverdachten: "Mijn mening is dat je de informatie sneller met elkaar moet delen, zonder twijfel. En dat je niet moet gaan zitten wachten totdat er iets gebeurt."

reactie

Het Parket-Generaal laat het volgende weten: 

"Het OM is aan het onderzoeken op welke manier de samenwerking met de Spaanse autoriteiten geïntensiveerd kan worden. Denk hierbij aan het delen van informatie, ook wordt gekeken naar de mogelijkheid van het inzetten van een Nederlandse OM-liaison in Spanje, zoals bijvoorbeeld ook in Italië het geval is."

Spaanse kust is populair bij Nederlandse drugsdealers

De Zuid-Spaanse kust is onverminderd populair bij Nederlandse drugscriminelen. Niet voor niets wordt deze kust daarom ook wel de Costa del Crime genoemd. Maffialeden doen er hun duistere zaken, handelen in cannabis en harddrugs, wassen drugswinsten wit, investeren in peperduur vastgoed en schaffen luxe boten aan. De boeven rekenen regelmatig af met elkaar door middel van liquidaties. Dat gebeurt de laatste jaren ook steeds vaker in Spanje.

Waren het vroeger nog vooral de zogenoemde Hollandse netwerken, recent strijken ook de hoofdrolspelers van de Mocromaffia neer aan de  zonnige kust tussen Malaga en Estepona. Eind oktober wordt in een druk Sushi-restaurant in het centrum van Torremolinos de Utrechtse topcrimineel Hamza Ziani (34) geliquideerd. Een paar dagen later vindt de Spaanse Guardia Civil de op-een-na grootste partij coke ooit in Europa. Het gaat om maar liefst 6000 kilogram, verstopt tussen bananen uit Costa Rica – aangetroffen in een loods op een industrieterrein in Malaga. Dertien Nederlandse verdachten zijn aangehouden, vooral Brabanders.

Gevoelige informatie uitwisselen

Hoofdofficier De Lucas hoopt dat de Nederlandse justitie in de toekomst sneller bereid is om gevoelige, soms nog vertrouwelijke politie-informatie over dit soort zaken en mogelijke verdachten te delen met Spanje: "Het kan namelijk heel waardevol zijn om gebruik te maken van de kennis van onze collega’s uit Nederland, omdat we merken dat ze kennis hebben die wij niet hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.