Nederlandse veiligheidsdiensten houden ernstig rekening met Russische inmenging in de komende Tweede Kamerverkiezingen en we stemmen met een potlood om de verkiezingscomputers mogelijk door de Russen zouden worden gehackt. Maar is die angst terecht? 

Volgens Alexander Doegin, raadgever van de Russische president Vladimir Poetin, is dit onzin. ‘De Nederlandse verkiezingen zijn voor Moskou volstrekt oninteressant. Wilders is niet onze vriend’. 

Toch omarmt hij populistische partijen in heel Europa, want zijn willen de status quo, door Doegin ‘Het Moeras’ genaamd, opschudden. Een belangrijke rol spelen de conservatieve waarden die de populistische partijen uitdragen en die overeenkomen met Doegins gedachtenwereld én met de Russische macht en maatschappij. 

Doegin steunt Geert Wilders en andere populisten omdat ze tegen de elites zijn. Maar uiteindelijk zullen ook zij volgens Doegin niet in staat zijn om de elites, ofwel de EU, omver te werpen. 

Maar is er voor hem en zijn zielsverwanten niet juist dat het motief? Is een mogelijk uiteenvallen van de EU, zoals de populistische bewegingen graag zien, niet ook heel voordelig voor Rusland? In EenVandaag een gesprek met Doegin.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.