Er is een positieve stap gezet op de speciaal ingelaste Eurotop over de Griekse schuldencrisis. Dat stelde de voorzitter van de ingelaste top, Donald Tusk, gisteravond laat na afloop van de bijeenkomst in Brussel.  Volgens hem is een compromis deze week mogelijk.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, was positief. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat de Eurogroep van woensdagavond resultaat zal opleveren en dat dat resultaat donderdag voorgesteld zal kunnen worden op de Europese top", aldus Juncker.

Volgens Tusk moet er nog veel werk verzet worden verzet. De onderhandelingen zouden uiterlijk woensdagavond zijn afgerond, zodat de Eurogroep van ministers van Financiën van de eurolanden zich dan over het compromis kan buigen en tot een akkoord komt.

Nieuwe voorstellen

Gisteren kwam Griekenland met nieuwe voorstellen voor hervormingen en bezuinigingen, die goed vielen bij de geldschieters. Zo zouden de Grieken toch 1,8 miljard te willen bezuinigen op de pensioenen, zoals geëist wordt. Ook gaat de btw verhoogd worden. De Griekse premier Alexis Tsipras zou op de top hebben verzekerd dat Griekenland constructief wil meewerken aan een oplossing, aldus Tusk. 

De eurolanden en andere geldschieters eisen voldoende en duurzame stappen van de regering in Athene, voordat zij met verdere financiële steun over de brug willen komen.  Voor de Grieken ligt een lening van 7.5 miljard euro klaar. En die is hard nodig, want Griekenland moet voor het einde van de maand een lening van 1,6 miljard euro terugbetaald hebben aan het IMF. Een faillissement dreigt. De top van gisteren werd dan ook als cruciaal gezien. 

Hoe wordt er in Griekenland gereageerd op de forse toezeggingen van de Grieken? En krijgt de Griekse premier Tsipras de plannen door het parlement? Verslaggever Tom van 't Einde is in Athene, in EenVandaag een verslag. 

 

Bekijk hier de uitzending van gisteren terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.