Complottheorieën in de klas zijn veel voorkomend en grijpen snel om zich heen. Hoe ga je als docent het gesprek aan? En wie zijn de mensen die belang hebben bij het verspreiden van desinformatie?

Directies en docenten maken zich zorgen. Ze zien een groeiende groep jongeren die zich hier niet thuis voelen, jongeren die bovendien allerlei problemen hebben en zich vaak op sleeptouw laten nemen door sociale media.

De invloed daarvan is groot en daar heeft het onderwijs nauwelijks antwoord op. Daarom heeft het ministerie van Onderwijs ook groot onderzoek gedaan naar afwijkende visies in de klas. Minister Bussemaker pleit in EenVandaag voor een brede maatschappelijke discussie en meer training voor docenten. Inmiddels hebben bijna 600 docenten zich al aangemeld voor een dergelijke training.

 

Frankrijk

In Frankrijk bindt de regering de strijd aan tegen deze theorieën. Volgens de overheid zijn veel jonge Fransen gevoelig voor verzonnen verhalen die vooral online worden verspreid. Dat zou onder meer zijn gebleken na de aanslagen van vorig jaar in Parijs. Met een bewustwordingscampagne wil de overheid bereiken dat jongeren kritischer worden op dergelijke uitingen.

Een van de drijven krachten in Frankrijk tegen complottheorieën in de klas is Rudi Reichstadt ambtenaar bij de gemeente Parijs. Met zijn site Conspiracy Watch probeert hij bewijzen aan te voeren tegen hardnekkige complottheorieën. “Dit soort theorieën kunnen heel overtuigend zijn.  Ze bevatten enorm veel argumenten en feiten vanuit zeer verschillende disciplines. Maar je kan ze ontleden en duidelijk aantonen dat ze meestal gebouwd zijn op drijfzand.” 

In EenVandaag spreken we met minister Bussemakers over dit groeiende probleem. Daarnaast vertelt de Franse Rudi Reichstadt over hoe ze in Frankrijk de strijd tegen complottheorieën in de klas aanpakken. Tot slot spreken we met docent Engels Sophie Mazet. Zij vertelt hoe zij complottheorieën in haar klas bespreekbaar maakt. 

In de studio is Jelle van Buuren van het International Centre for Terrorism and Counter Terrorism. Hij deed onderzoek naar de meest voorkomende theorieën van de afgelopen jaren en promoveert binnenkort op dit onderwerp. 

Lees hier meer over complottheorieën in de klas.