In elke aflevering van de serie 'Complot or not' behandelen we een onbewezen en een bewezen complot.

Onbewezen complot: de Illuminati. Dit is een beetje een verzamelterm voor veel theorieën. Het idee is wijdverbreid op internet en altijd wordt ook de vrijmetselarij erbij betrokken. Een theorie beweert dat een Duits gezelschap uit de tijd van de verlichting zich verplaatste naar de VS en van daar uit de zegetocht naar geheime wereldheerschappij wist uit te breiden en nog steeds aan de touwtjes trekt. EenVandaag gaat op bezoek bij de vrijmetselaars in Nederland en zij laten ons hun ‘geheimen’ zien. We gaan gaan in op al deze wilde theorieën over hun organisatie en waar deze ideeën vandaan komen. 

Bewezen complot: de coup in Iran van 1953 wierp de Iraanse regering omver. Inmiddels is veel bekend over de geheime actie waarmee de CIA de democratisch gekozen president van Iran Mohammed Mossadeq omver wierp. De CIA heeft daar na lang tegenwerken in 2013 de dossiers over vrij gegeven. Daarom wordt het wel het best gedocumenteerde complot uit de geschiedenis genoemd.

De Britten en Amerikanen waren bang voor een communistische pro-Russische koers van de Iraanse regering. Deze coup maakte de weg vrij voor de dictatuur van de Sjah, legde indirect de basis voor de revolutie van 1979 en beïnvloedt tot op heden de relaties tussen de VS en Iran. We spreken met de Iraanse politicoloog Peyman Jafari.

Bekijk het volledige interview met Vrijmetselaar Paul Marselje:

Bekijk het volledige interview met Peyman Jafari: 

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.