Minister Sander Dekker wil dat officieren van justitie meer aandacht hebben voor nabestaanden. Als 'huiswerk' worden ze naar de voorstelling 'Radiostilte' van Wendy Hoogendijk gestuurd. Zij verloor haar vader na een auto-ongeluk.

Een belangrijk thema in de voorstelling van Wendy is de Babylonische spraakverwarring tussen haar en het personeel van het Openbaar Ministerie: "Het was alsof we twee verschillende talen spraken. Wij zaten vol emotie, zij denken vanuit protocollen en het wetboek", vertelt ze. In het toneelstuk beeld ze dit letterlijk uit, in een scene waarin ze verschillende talen spreekt.

Roekeloos rijgedrag

Wendy verloor haar vader ruim 7 jaar geleden. Hij werd aangereden door een jonge, dronken autobestuurder die door rood reed. De communicatie met de officieren van justitie in de rechtszaak die volgde verliep soms moeizaam.

Kwalijk nemen doet ze het de officieren van justitie niet: "De één heeft behoefte aan een arm om de schouder, de ander wil juist juridisch geïnformeerd worden. Er is niet één juiste manier van communiceren."

'Ik sloot totaal niet aan bij belevingswereld nabestaanden'

Over haar rouwproces maakte ze het toneelstuk 'Radiostilte', een hommage aan haar vader. De top van het OM was zo onder de indruk van de voorstelling, dat ze haar personeel verplichtte de voorstelling te zien.

Een van de bezoekers was Michiel Zwinkels, hoofdofficier in Den Haag. De voorstelling raakte hem. "Ik denk dat dit toneelstuk heel erg helpt om officieren bewust te maken van de belevingswereld van slachtoffers." Zelf vindt hij gesprekken met nabestaanden ook nog altijd lastig: "Ik heb weleens een gesprek gehad met nabestaanden en die waren er van overtuigd dat hun kind was vermoord. Ik probeerde uit te leggen waarom het geen moord was, maar doodslag. Achteraf besefte ik dat wat ik zei totaal niet aansloot bij hun belevingswereld."

Sander Dekker
Bron: EenVandaag
Sander Dekker, hoofdofficier Michiel Zwinkels en bedenkster Wendy Hoogendijk

Reageren als mensen

Wendy merkt aan de reacties dat haar voorstelling veel indruk maakt op het personeel van het OM: "Officieren van justitie, maar ook politieagenten reageren niet vanuit hun functie, maar reageren als vaders, moeders, zoons en dochters. Als mensen. Ik hoop dat slachtoffers en nabestaanden meer gezien en gehoord worden."

In de voorstelling 'Radiostilte' vertelt actrice Wendy Hoogendijk over de periode na haar vaders dood. Ze is kritisch hoe instanties en justitie nabestaanden vaak bejegenen. Het Openbaar Ministerie stuurt alle officieren van justitie naar het theaterstuk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.