De marechaussee heeft heeft in een maand tijd 30 verdachten van mensensmokkel opgepakt. Dat maakte de Commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens, vanmiddag bekend in Radio EenVandaag. 

Sinds 14 september is er intensiever toezicht op de Nederlandse grenzen met buurlanden Duitsland en België. Leijtens signaleert dat aan die grenzen nu grotere groepen van 20 tot 30 migranten Nederland binnenreizen, voornamelijk per trein en vrachtauto. 

Vooral op die vrachtwagens houd de marechaussee volgens Leijtens scherp toezicht om zo een herhaling te voorkomen van het het drama in Oostenrijk waar 71 migranten om het leven kwamen in een luchtdicht afgesloten laadruimte. Luitenant-Generaal Leijtens noemt op radio 1 migratie een ‘ fact of life’ en een ondoordringbaar fort Europa 'een illusie'.

Morgen gaan de Europese regeringsleiders opnieuw om de tafel om te praten over de grote migrantentoestroom. De Europese ministers van asielzaken hebben vorige week al wat voorwerk gedaan.

Er wordt ingezet op een strenger beleid voor de terugkeer van afgewezen asielzoekers - én de gemeenschappelijke grensbewaking onder de vlag van Frontex -de instelling die buitengrens van de EU beschermt- moet worden aangescherpt.

In Radio EenVandaag ook CDA Europarlementariër Jeroen Lenaers. Hij verwacht dat er morgen op de top concreet wordt hoe de rol van Frontex uitgebreid wordt. 

Hoogleraar geopolitiek en hoofd van het Centrum voor grensonderzoek van de Universiteit Nijmegen  Henk van Houtum vindt Frontex een wassen neus. Extra grensbewaking heeft volgens hem geen enkel nut.