De ChristenUnie en het CDA willen dat er in de inburgering meer ruimte komt voor de culturele waarden. Minister Koolmees moet volgens Gert-Jan Segers en Pieter Heerma met de VNG om de tafel om dit te regelen. De nieuwe inburgeringsplannen zijn volgens de partijen van beide Kamerleden "heel goed, maar te veel gefocust op werk en taal."

Volgens ChristenUnie-fractievoorzitter Gert Jan Segers is Nederland een land van vrijheid. “Het is cruciaal dat je mensen snel laat kennismaken, goed laat inburgeren met werk en taal, maar ook met een goed gevoel voor aanvaring van de rechtstaat en vrijheid.”

Waarom zo belangrijk dat je op tijd bent

Pieter Heerma van het CDA vindt het belangrijk dat de mensen die deze kant op komen ook met hart en met het hoofd kiezen voor deze inburgering. Volgens Heerma is een perfecte plek om meer van Nederland te weten te komen, de Tweede Kamer. Het hart van onze democratie is een hele mooie plek om te snappen wat de kern is van onze vrije democratische samenleving.

Volgens Segers zijn het ook praktische zaken waar mensen aan moeten wennen. “Waarom is het in Nederland zo belangrijk dat je op tijd bent. Waar komt dat vandaan. Maar ook waarom is het zo belangrijk om vrijheid te geven aan iemand met een overtuiging die absoluut niet die van jou is?”

Grote verschillen tussen gemeentes

 Op dit moment gaat iedere gemeente op een andere manier om met het inburgeringstraject, waardoor de verschillen tussen nieuwkomers steeds groter worden, stellen de twee partijen. “Sinds oktober vorig jaar kennen we in Nederland een verplicht te ondertekenen participatieverklaring als onderdeel van de inburgering, waarvoor inburgeraars een traject moeten volgen”, aldus Pieter Heerma.

“Alleen verschilt de voorbereiding op deze ondertekening per gemeente enorm. Zo volgt de nieuwkomer in de gemeente Leiden een uitgebreid programma dat bestaat uit vierentwintig lessen waarin aandacht wordt besteed aan de Nederlandse geschiedenis, wetgeving en sociaal-culturele ontwikkelingen. Er zijn echter ook voorbeelden van gemeenten die een paar uurtjes uittrekken om een PowerPoint-presentatie te laten zien.”

ChristenUnie en CDA willen dat het kabinet meer aandacht heeft voor culturele inburgering en dat Koolmees hier samen met gemeenten werk van maakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.