“Ik hoop dat het debat niet verengd wordt tot het D-woord.” Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vreest dat het debat over de eerste begroting van het kabinet alleen maar zal gaan over de afschaffing van de dividendbelasting; een onderwerp waar de oppositie al maanden tegen te hoop loopt.

Wat Segers betreft staat de 'D' niet voor 'dividendbelasting', maar voor 'dankbaarheid'. “Het gaat goed met het land”, aldus Segers. Zijn wens kwam uit, want in de Kamer ging het vandaag vooral over het plan van Klaas Dijkhoff (VVD) om strafbare feiten, gepleegd in kwetsbare wijken zwaarder te straffen. Volgens Segers geen haalbaar plan. ”Ik denk niet dat dit plan het gaat halen.”

Geen electorale schade

De ChristenUnie maakt nu een klein jaar deel uit van het huidige kabinet. Een jaar waarin ze lastige kwesties zoals de afschaffing van de dividendbelasting en de kwestie van Lili en Howick moesten steunen. “Maar we hebben er ook veel voor teruggekregen en veel goede zaken kunnen regelen”, aldus Segers. “Het is prima regeren met de VVD als het leidt tot goede maatregelen.”

Segers partij is met vijf zetels de kleinste coalitiepartij, maar heeft niet te kampen met electoraal verlies. In de peilingen staat de partij nog steeds op vijf à zes zetels. Volgens de politicus komt dat omdat hij de maatregelen en het standpunt van de ChristenUnie nog steeds goed kan uitleggen. Een goed voorbeeld daarvan is de afschaffing van de dividendbelasting. Niet een plan van de ChristenUnie en het plan werd door hen omschreven als ‘het doorslikken van een meloen’. Hun trouwe achterban straft deze uitleg niet af.

De beide ChristenUnie-ministers Carola Schouten en Arie Slob doen het goed volgens de kiezers. Uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat kiezers beide ministers waarderen om hun betrokkenheid en betrouwbaarheid.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.