In de coalitie is irritatie ontstaan over het zogenaamde plan 'voltooid leven' van D66. Het plan moet euthanasie mogelijk maken bij mensen die levensmoe zijn. D66 staat hiermee lijnrecht tegenover de christelijke partijen in de coalitie.

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) is de drijvende kracht achter het wetsvoorstel. Op dit moment onderzoekt het kabinet hoe groot de groep mensen is die hun leven als voltooid ziet, maar die niet onder de euthanasiewet vallen. De ChristenUnie is verbaasd over de timing van het wetsvoorstel. "We hebben een hele duidelijk afspraak dat we onderzoek gaan doen", zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers.

D66 wil nu helderheid geven

Nu is euthanasie alleen mogelijk in het geval van ondraaglijk en uitzichtloos lijden door een medische aandoening, beperking of ziekte. Dijkstra laat nu weten dat als het onderzoek te lang op zich laat wachten, ze dan alsnog op eigen houtje haar voorstel naar de Tweede Kamer zal sturen.

Lees ook

"Ik vind het belangrijk om nu helderheid te geven, omdat ik merkte dat die er niet voldoende was. Mensen zeiden: 'Als we de resultaten van het onderzoek hebben komt ze wel tot zinnen, dan dient ze het voorstel niet in'. Maar voor ons als D66 is dit voorstel een heel belangrijk onderdeel van ons politiek denken."

Gert Jan-Segers: "Wij zeggen dat hulp bij zelfdoding geen oplossing is voor de nood die mensen hebben."

Wachten op uitkomst onderzoek

Vooral de christelijke partijen in de coalitie - CDA en ChristenUnie - schiet dit in het verkeerde keelgat. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie reageert vol verbazing en met een 'lichte irritatie'. Hij wees coalitiepartner D66 direct op eerder gemaakte afspraken uit het regeerakkoord. "We hebben een hele duidelijk afspraak dat we onderzoek gaan doen naar deze mensen, zodat we weten hoe groot de groep is waar het om gaat en wat is de nood van die groep. We hebben afgesproken dat we daar op wachten."

De ChristenUnie is hoe dan ook geen voorstander van het plan van D66. "We zijn buitengewoon kritisch. Hulp bij zelfdoding is geen oplossing als mensen eenzaam zijn, dan hebben ze betere zorg nodig en geen hulp bij zelfdoding," zegt Segers.

Donorwet

Het is niet voor het eerst dat Pia Dijkstra voor een moeilijke en langdurige strijd staat om een omstreden wet er door te krijgen. Zo werd het haar persoonlijke missie om een nieuw donorsysteem te introduceren in Nederland, iets wat vooraf haast onmogelijk leek.

Met een nipte overwinning loodste het wetsvoorstel uiteindelijk door de Eerste Kamer en is vanaf 2020 iedere volwassene automatisch orgaandonor, tenzij je aangeeft dat niet te willen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.