Ouderen in Nederland verdienen veel meer aandacht en waardering dan nu het geval is, dat stellen ouderenomroep Max en de ChristenUnie. Om dat voor elkaar te krijgen slaan zij nu de handen ineen met een bijzonder samenwerkingspact: het zilveren stembusakkoord. Voor de verkiezingen moeten politieke partijen afspraken maken over ‘waardig oud worden.’

Na het voorstel van het kabinet om ouderen zelf te laten beslissen wanneer hun leven ‘voltooid’ is, stapt Segers op de omroepbaas af. Ze zijn het er over eens dat de vraag naar levensbeëindiging kan worden teruggedrongen als er geïnvesteerd wordt in herwaardering van ouderen en bedenken dit initiatief.

De twee mannen roepen de politieke partijen in de Tweede Kamer op een handtekening te zetten onder het akkoord. Volgens de ChristenUnie-leider kunnen veel zaken voor ouderen beter geregeld worden en daarom zouden de partijen samen moeten optrekken. Zo moet er een minister voor ouderenzaken komen, dit idee heeft ouderenpartij 50Plus ook in haar verkiezingsprogramma staan. Ook willen de mannen onder andere meer plekken waar ouderen samen kunnen eten en moeten jongeren vrijwilligerswerk gaan doen met ouderen.

EenVandaag gaat langs bij Hans Becker, voormalig bestuursvoorzitter van verzorgingstehuis Humanitas. Nu, op 74-jarige leeftijd, wil hij een nieuw verzorgingshuis opzetten waar geluk en levensvreugde voorop staat. Hij vindt dat de zorg te veel is doorgeschoten naar regeltjes en formulieren. Wat vindt hij van het plan van Gert-Jan Segers en Jan Slagter?