Groot nieuws in de wielerwereld vandaag. Bij meervoudig rondewinnaar Chris Froome werden tijdens de Ronde van Spanje van dit jaar verdachte waarden gevonden in zijn urine. Bij de renner van de Britse Sky-ploeg werd een te hoge waarde van Salbutamol – een middel tegen astma - aangetroffen. Froome is al langer bekend als astmapatient.

Froome testte positief op 7 september, na de achttiende etappe. Twee weken later werd de 32-jarige Brit, die in de zomer ook voor de vierde keer de Tour de France op zijn naam schreef, daarvan op de hoogte gebracht.

“Chris lijdt sinds zijn kindertijd aan astma. Dat geneesmiddel is tot een bepaalde dosis toegestaan door het antidopingagentschap WADA'', reageert Froomes werkgever Team Sky. “Op advies van onze teamdokter heeft hij de dosis Salbutamol verhoogd, maar nog altijd binnen de toegestane waarde. Dat zijn waarde nu afwijkend is, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft. Er bestaan bewijzen dat Salbutamol op een onvoorspelbare manier in het lichaam opgenomen en afgescheiden kan worden."

Dat zijn waarde nu afwijkend is, wil niet zeggen dat Chris de regels overtreden heeft

Vraagtekens

Een astmapatiënt die meerdere grote wielerrondes wint, is minder opvallend dan je zou denken, stelt topsportarts Jean Driessen. “Mildere gevallen kunnen zeker winnen in het wielrennen. De astma hoeft geen beletsel te zijn”. De bewering van Froome dat hij in de laatste week van de Ronde van Spanje extra veel last kreeg van zijn astma verbaast em ook niet. “In die laatste week vraag je extra veel van je lichaam. Het kost altijd al energie om je astma onder controle te houden. Als de tank leeg is, kan die ziekte gaan opvlammen”.

Wel zet Driessen zijn vraagtekens bij de hoeveelheid Salbutamol die Froome gebruikt. “De dosering die is gevonden is meer dan het dubbele van de toegestane waarde. Dan ben je geen astma meer aan het behandelen. Op korte termijn is dit medicijn wat je nodig hebt, Maar als je meer gaat gebruiken, gaat het steeds minder goed werken”.

Voor oud-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld kwam het nieuws vanmorgen niet als een grote verrassing. “Deze foutieve waarde van Froome is geen incident. Ze maken consequent misbruik van het medisch systeem. Er was al veel gedoe rondom (voormalig SKY-renner) Wiggins in 2012 en in 2014 ook met Froome. De beste SKY-renners in de koers blijken achteraf altijd gezondheidsproblemen te hebben”.

Steunbetuigingen

Chris Froome reageerde zelf via Twitter op het nieuws. “Dank jullie wel voor alle steunbetuigingen. Ik heb er vertrouwen in dat we dit tot op de bodem zullen uitzoeken. Helaas kan ik zelf niet meer informatie delen totdat het onderzoek is voltooid.”

De wielrenner zal waarschijnlijk ook niet voorlopig geschorst worden. Dat is vaak een maatregel voordat een tuchtcommissie zich over een dopingzaak uitspreekt. Mocht de positieve test op het middel Salbutamol uiteindelijk leiden tot een straf, dan kan de eindzege in de Ronde van Spanje bij Vincenzo Nibali belanden.

‘Hier is er weer eentje’

Wielerjournalist Mart Smeets reageerde in eerste instantie schouderophalend op het nieuws. “Ik ben zo cynisch als de hel. Ok, hier is er weer eentje. De UCI heeft een nieuwe Franse voorzitter die met veel klaroengeschal is begonnen. Ik ben benieuwd wat hij zal gaan doen”, aldus Smeets.

Volgens Zonneveld staat de SKY-ploeg voor een lastige klus. “Zij moeten nu in een experiment de situatie gaan herhalen en wetenschappelijk laten zien dat Froome met normale inname tot deze waardes in zijn urine kan komen.” Maar dat is volgens sportarts Driessen een onmogelijke klus: “In het bepalen van de regels op dit medicijn zijn ze al van maximale waardes uitgegaan. De kans dat Froome dan alsnog dubbele waardes kan halen, lijkt me bijna uitgesloten.”

Ik ben zo cynisch als de hel. Ok, hier is er weer eentje.

Klachten

Het is niet de eerste keer dat wielrenners in het nieuws komen met een te hoge waarde Salbutamol. De Italiaanse wielrenner Diego Ulissi werd een kleine drie jaar terug voor negen maanden geschorst wegens een te hoge waarde Salbutamol. Hij testte positief in de Giro van 2014. Ulissi had voorafgaand aan de test gemeld het product Ventolin en paracetamol te hebben gebruikt, onder meer vanwege klachten aan de luchtwegen. Hij overschreed echter ruimschoots de toegestane limiet van 1000 nanogram Salbutamol per milliliter.

In de Ronde van Italië in 2007 testte de Italiaan Alessandro Petacchi positief op hetzelfde middel. De sprinter werd vrijgesproken door de Italiaanse wielerbond, waarop het Italiaans olympisch comité (CONI) in beroep ging tegen dit vonnis. Sporttribunaal CAS schorste Petacchi uiteindelijk voor een jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.