De rechtbank in Maastricht doet vandaag uitspraak in de zaak van twaalf mannen die ervan verdacht worden seks te hebben gehad met Kimberley, het minderjarige slachtoffer in de Valkenburgse Loverboyzaak. 

De klanten hangt een straf boven het hoofd van zes tot twaalf maanden cel. 

De zaak rond de 16-jarige “Kimberley” schokte ons land. Het meisje zou, onder invloed van loverboy Armin A., in een tijdsbestek van ongeveer twee weken met zo’n 80 mannen tegen betaling seks hebben gehad. Een privédetective spoorde het meisje in opdracht van haar ouders op, ze bleek al die tijd in een hotel in Valkenburg te hebben gezeten. Vanuit de hotelkamer prostitueerde A. haar via een sekswebsite. De man is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor mensenhandel.   

Strafzaken van de klanten

Behalve een zaak tegen A., zette het Openbaar Ministerie ook groot in op strafrechtelijke vervolging van de klanten van het meisje. Het OM riep de mannen op zich vrijwillig te melden op het bureau, anders zouden zij als het moet zelfs thuis of op het werk worden gehaald. Twee mannen pleegden zelfmoord, mogelijk onder druk van deze aankondiging. 

Het Openbaar Ministerie heeft bijna dertig mannen gedagvaard voor het hebben van betaalde seks met een minderjarige. De afgelopen twee weken werden deze zaken behandeld door de strafrechter. Sommige mannen kwamen wel opdagen en verklaarden in de rechtbank, anderen lieten verstek gaan. Vandaag volgt de uitspraak in de eerste 12 zaken, in de overige zaken wordt op 30 juli een vonnis verwacht. 

Het OM heeft in de meeste zaken een celstraf geëist van zes tot twaalf maanden cel. Vandaag zal bekend worden of deze eis, in deze twaalf zaken, overeind blijft staan. In een eerdere zaak in Amersfoort werden twee klanten veroordeeld tot een dag celstraf en een taakstraf van 180 uur. De advocaat van de familie eist smartengeld van de mannen. Ook hierover doet de rechter uitspraak vandaag.

Vanavond in EenVandaag advocaat Ivo van de Bergh, hij staat 19 mannen bij. Ook spreken we met Nino Pennino, de advocaat van het meisje en de familie.

Kijk hieronder een eerdere uitzending over de zaak terug:

update
clock 23-07-2015 13:36

Gevangenisstraffen voor twee 'klanten' Valkenburgse zedenzaak

Twee 'klanten' in de Valkenburgse zedenzaak zijn door de rechter veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes en vijf maanden, waarvan drie voorwaardelijk vanwege ontucht met een minderjarig meisje. De overige tien klanten die vandaag terecht stonden kregen taakstraffen en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één dag.

Het openbaar ministerie gaat tegen alle vonnissen in hoger beroep.

#Valkenburg zedenzaak rechter: eerste klanten krijgen taakstraf van honderd uur tot 240 uur #EenVandaag en onvoorwaardelijke straf 1 dag

— Fannie Tijmstra (@fannietijmstra) July 23, 2015