Céleste Kosters (45) ontving de prijs voor het beste cv van het jaar. Afgelopen oktober kwam ze zonder werk te zitten, en ondanks haar uitmuntende cv heeft ze nog geen nieuwe baan gevonden.

"Ik werkte bij een groot internationaal bedrijf in Hoofddorp als executive assistant, de assistent van de CEO. Daar moesten ze bezuinigen en mijn baan werd boventallig. Ze maakten wel een secretaressepool in Parijs en daar kon ik naartoe, maar dat wilde ik liever niet", vertelt Céleste, die 20 jaar in die functie werkte.

Cv van het jaar

Nadat ze boventallig werd verklaard, ging Céleste meteen aan de slag met haar cv. "Via webinars kwam ik in contact met een sollicitatielab: daar kon een professionele jury je cv keuren. Ik wilde die van mij graag laten checken, want als je een tijdje niet op de sollicitatiemarkt bent geweest weet je niet wat wel en niet aanspreekt."

Célestes cv maakte indruk op de jury en werd meteen uitgeroepen tot 'cv van de maand'. Ze kreeg veel positief commentaar en paste haar cv daarop nog een keer aan. Die cv ging mee in de running voor de verkiezing van het jaar. Die Céleste óók won.

Lees ook

Persoonlijk

Het geheim van een goed cv? "Sowieso de foto. Die moet echt van het scherm afkomen. Het moet een sprankelende foto zijn waarop je gezicht goed zichtbaar is. Net alsof je jezelf voorstelt bij het sollicitatiegesprek."

"Mijn eerste cv was wat zakelijk, de tweede veel persoonlijker. Ik heb erin verwerkt waarom ik het werk wat ik doe leuk vind en wat ik kan toevoegen in een bedrijf. Zo wordt de lezer echt positief van jouw verhaal en willen ze jou spreken."

Werkloos

Céleste nam een coach in de arm om erachter te komen wat ze echt wilde en waar ze goed in was. "Vaak denk je: ik doe gewoon mijn werk. Maar anderen vragen zich of hoe jij al die dingen doet. Die vind jij maar gewoon, dus vermeld je ze niet in je cv." En dat moet je volgens Céleste dus juist wél doen.

Ondanks haar uitmuntende cv heeft Céleste nog geen nieuwe baan gevonden. "Het is deels een eigen keuze geweest. Het kwam toch wel even binnen toen ik boventallig werd verklaard. Je bent ineens de mensen kwijt waarmee je altijd samen hebt gewerkt. Ik heb even de tijd genomen om dat te verwerken."

Niet zomaar een baan

Daarbij wil Céleste niet zomaar de eerste de beste baan aannemen die voorbij komt. "Degene die mij aanneemt wil ook een gemotiveerd iemand en niet iemand die er gewoon zit omdat het moet", legt ze uit.

"Ik wil iets toevoegen waar ik kom te werken en niet alleen maar een baan hebben om een baan te hebben", zegt Céleste. Toch denkt ze dat het snel goed komt met haar banenzoektocht. "2021 wordt mijn jaar."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.