De boeren moeten minder exporteren en minder produceren, want duurzaamheid en dierenwelzijn staat voorop. Dat staat in rapport 'Zij aan zij', waar het CDA zich vandaag op een congres over buigt. "Ze hebben er niet over nagedacht", vindt Schreijer-Pierik.

"Ik kan u zeggen, heel veel provincies hebben gezegd: 'Dat citaat moet er gewoon uit'." Europarlementariër CDA Annie Schreijer-Pierik is boos over een passage in het rapport 'Zij aan zij' over de toekomst van de Nederlandse boer. In de specifieke zin staat dat duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijker is dan de positie van Nederland als exportland.

Diep geraakt

Annie Schreijer-Pierik maakt van haar hart geen moordkuil. Over de passage's die in het CDA-discussiestuk staan over de boeren is ze heel duidelijk. "Het CDA heeft niet in de gaten hoe diep de boeren hierdoor geraakt zijn. Daar hebben ze niet over nagedacht, ik geloof er niks van. Dan heb je geen respect voor je achterban."

In het kort komt het erop neer dat de Nederlandse boer zijn werkwijze in de toekomst moet gaan aanpassen. Nederland is de tweede voedselexporteur ter wereld. Die hoge ranking - zo staat in het stuk - heeft een keerzijde. Daarom moeten volgens het rapport dierenwelzijn, leefmilieu, diergezondheid en natuur in balans worden gebracht en belangrijker worden.

Lees ook

info

Duurzaamheid, dierenwelzijn en inkomen

In 'Zij aan zij' staat onder het kopje 'Boeren als ondernemers' onder meer: "In onze visie produceert onze landbouwsector in de toekomst kwaliteitsproducten voor de vrije wereldmarkt en voor de lokale markt dichtbij. Een mix dus van internationalisering en regionalisering. De waarden duurzaamheid en dierenwelzijn en het inkomen van de boeren moeten belangrijker zijn dan de ambitie om de tweede voedselexporteur van de wereld te willen blijven."

Honderden CDA'ers buigen zich vandaag op hun partijcongres over de optimistische visie 'Zij aan zij'. Daarin wordt een toekomstperspectief geschetst voor Nederland in 2030. De bedoeling is een discussie op gang te brengen. Over de toekomst van de boeren is dat in ieder geval gelukt.

'Nog geen hond uitlaten'

In het Algemeen Dagblad zwengelde Schreijer-Pierik de discussie gisteren aan. "Ik vind het helemaal niks!" En: "Je mag in Nederland nog geen hond uitlaten, want dan kom je boven de stikstofnorm. Je mag op dit moment niks! En nu gaan we opeens boeren op hoge kosten jagen doordat ze anders moeten produceren. We prijzen onszelf helemaal uit de markt. Dat moet niet. je moet boeren belonen, niet straffen."

"Weet je wel hoe belangrijk de Nederlandse agrisector in de wereld is?", schreef ze. "Wij lopen voorop! De totale Nederlandse landbouwexport was afgelopen jaar liefst 90 miljard euro, daar mag je niet zo achteloos mee omspringen. De deskundigheid ontbreekt, het is te merken dat er geen agrariër in de commissie zat."

Tv-reportage EenVandaag: CDA-prominent Annie Schreijer-Pierik boos op CDA heeft niet in de gaten hoe diep de boeren hierdoor geraakt zijn

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.