Het CDA wil onorthodoxe maatregelen nemen om tekorten bij de politie op te vangen. Tweede Kamerlid Chris van Dam is bereid na te denken over meer bevoegdheden voor boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) en de inzet van het leger.

De uitspraken van het CDA volgen op een brandbrief van de tien regioburgemeesters, die waarschuwen dat veel politiewerk niet gedaan kan worden, nu de aanpak van georganiseerde criminaliteit wordt geïntensiveerd.

Kentering in aanpak roofovervallen

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en regioburgemeester van Midden-Nederland, vertelt: "Dit kan zo niet langer. Ik heb wijkagenten die worden geacht op straat te zijn, maar die worden nu ingeschakeld in de noodhulp. Je wilt ook graag de politiebureaus openhouden, maar dat wordt spannend. Bij alles wat je doet is het piepen en kraken."

Burgemeester Van Zanen ziet bovendien een kentering in de aanpak van high impact crimes, zoals woninginbraken en roofovervallen. "Die aanpak was de afgelopen jaren zeer succesvol, maar bij roofovervallen zie ik nu een kentering." De burgemeester verklaart zich solidair met de buitengewone situatie die is ontstaan na de moord op advocaat Derk Wiersum, waarna vele advocaten, rechters en officieren van justitie moeten worden beveiligd. "Maar het gaat nu ten koste van basis politiezorg", aldus de burgemeester van Utrecht.

Lees ook

Geef boa's meer bevoegdheden

CDA-Tweede Kamerlid, Chris van Dam, heeft begrip voor de klachten van de regioburgemeesters, maar wil ook benadrukken dat dit kabinet voor het eerst in jaren weer kan investeren in de politie, waardoor er 1100 extra krachten bijkomen.

Desalniettemin wil Van Dam in de tijd van nijpende tekorten aan onorthodoxe oplossingen denken. "Er wordt al langer gesproken over meer bevoegdheden voor boa's", zegt Van Dam.

'Boa's laten controleren op kleine verkeersovertredingen'

"Zo is er de wens om boa's op kleine verkeersovertredingen te laten controleren", zegt Van Dam. Ondanks eerdere principiële bezwaren, is het Kamerlid bereid hier nu ook over mee te denken.

Daarnaast ziet Van Dam een rol weggelegd voor het leger en de Koninklijke Marechaussee om verschillende beveilings- en bewakingstaken van de politie over te nemen.

Luister dit item in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.