Het gaat goed met de jeugd! Ze roken minder, drinken minder en komen minder in de criminaliteit. Ze doen het goed op school, hebben werk, zijn lief voor hun ouders en wonen langer thuis. Dat blijkt uit de jeugdmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Maar hebben we niet ook rebellen nodig, zoals rapper Little Kleine, die regelmatig in het nieuws is met een scheld- of vechtpartijtje? Wordt onze jeugd niet te soft en vergeten ze niet te rebelleren? 

In Radio Eenvandaag spreken we met Linda Duits, sociale wetenschapper aan de Universiteit van Utrecht. Zij is niet verbaasd over het onderzoek, deze trend zien we al langer. In onze maatschappij hebben we het beeld van een rebellerende jeugd die veel te veel drinkt en zich bezig houdt met zaken als sexting en drugsgebruik. Maar vergelijk het eens met vroeger; toen waren er weer hele andere problemen. Tienerzwangerschappen, heroïnegebruik onder pubers, de problemen waren veel ernstiger. 

Het gaat nu dus goed met onze jeugd. Ze mogen alleen wel wat meer rebelleren vindt ook Linda Duits. “Ze zijn heel navelstaarderig, kijken al snel naar wat ze zelf anders kunnen doen. Maar ze hebben alle redenen om boos te zijn op de maatschappij. Wij maken het milieu voor ze kapot, ze krijgen geen studiefinanciering meer. Wordt daar eens boos over!”  

Verslaggever Harm van Atteveld gaat op pad in Almere (Flevoland is de provincie met de meeste jongeren zo blijkt uit de CBS Jeugdmonitor) en onderzoekt of de jeugd daar echt zo braaf is als de jeugdmonitor doet vermoeden...