In het Catshuis wordt al bijna een maand druk onderhandeld over nieuwe bezuinigingen. Slagen de onderhandelaars erin de nodige hervormingen door te voeren en de staatsschuld terug te dringen? In de financiële wereld wordt met veel belangstelling naar de onderhandelingen gekeken. De onduidelijkheid over de uitkomst van de besprekingen heeft namelijk invloed op de rente op staatsobligaties.

Doordat de onzekerheid toeneemt, stijgt de rente op staatsobligaties en door die hogere rente moet nog meer worden bezuinigd. In een rapport van de Citibank wordt gezegd dat structurele hervormingen van de economie nodig zijn. Mocht dit niet gebeuren, dan kan de AAA-rating van Nederland op termijn in gevaar komen.

EenVandaag spreekt met Arnold Gast, hoofd obligaties bij verzekeraar Delta Lloyd, en Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast bezoeken we economisch platform Z24, dat vandaag de Rutte-rente-rating presenteert, een meter die de invloed van de Catshuisonderhandelingen op de staatsobligaties weergeeft.

Lees ook