Hard. ‘Brutal’, zo zei de presentator na een lange nacht in het ontbijtnieuws. David Cameron hoeft niet te verhuizen. Maar Ed Miliband kan de uitgekozen nieuwe gordijnen voor Downing Street 10 afbestellen. Onverbiddelijk is de uitslag van de Britse verkiezingen.

De fall-out is zo in de ochtend nog niet helemaal duidelijk. Maar er zijn politieke slachtoffers. Miliband, de leider van Labour, is gezien. De lange messen liggen klaar. Strategie, was er bij Labour. Te veel zelfs, wat je ook wel eens bij de PvdA ziet. Strategisch denken is een gave, maar soms heb je er ook last van. De beloften aan de kiezer waren zelfs in een steen gekerfd. Die steen was bedoeld voor de achtertuin in Downing Street. Veel gedoe. Kostte 30 duizend Britse pond. En die steen was al voor de verkiezingsnacht zoek. In elk geval is het nu een grafsteen, die we in Westminster niet zullen zien.

Arme Nick Clegg. De nummer één van een soort D66 in Londen, de LibDems. Ondraaglijk verlies, zo is zijn resultaat.

Wat gaan wij van die Britten de komende tijd eigenlijk merken? Veel. Want het wordt Europa wel of Europa niet. Een referendum heeft Cameron de kiezer beloofd. Daar kan hij niet onderuit. En dat ja of nee over Brussel gaat de Europese Unie nog meer gedoe opleveren. Griekenland uit de euro, en de Britten uit de EU. Of het uiteindelijk allemaal ook daadwerkelijk gaat gebeuren doet er niet eens meer toe. Het tast de club in de kern aan, en dat gebrek aan clubliefde gaat bij de burger het enthousiasme voor Europa niet vergroten.

Het was een lange nacht. De kater komt misschien pas over een paar jaar, maar de eerste slachtoffers gaan al wel naar het politieke ereveld.

Politiek commentator Kees Boonman is in Groot-Brittanië en blogt over de verkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.