Een buurman van de ‘platte douaneman’ Gertie V. is afgelopen najaar korte tijd ontvoerd geweest. Vermoedelijk is hij het slachtoffer geweest van een persoonsverwisseling. Dat suggereren Gertie en zijn vrouw zelf in afgeluisterde gesprekken, stelt het Openbaar Ministerie vandaag tijdens een eerste zitting. 

De ‘platte douaneman’ Gertie V. werd enige tijd voor zijn arrestatie bedreigd door criminelen. Hij zou ook dreigbrieven hebben ontvangen omdat hij had aangegeven te willen stoppen. Om de bedreiging kracht bij te zetten, had de douanier ontvoerd moeten worden. Gertie V. en zijn partner hebben uitgesproken dat zij vermoeden dat Gertie het eigenlijke doelwit was. De ontvoering heeft slechts korte tijd geduurd en is goed afgelopen, zegt het Functioneel Parket die de zaak onderzoekt in een reactie na de zitting. 

Ook linkt het OM een andere ontvoeringszaak aan de ‘foute’ douaneman. In oktober 2015 wordt een 22-jarige chauffeur ontvoerd die een container met ananassen vervoert. De man wordt door nepagenten uit zijn vrachtwagen gehaald. Onder dwang moet hij in een auto stappen en wordt hij in De Steeg, nabij Dieren, weer vrijgelaten. Het programma Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de zaak. De container met ananassen waar het om gaat, is volgens het OM doorgelaten door Gertie V. 

Gertie V.: “Niets verwijtbaars gedaan”

Gertie V. wordt ook verband gebracht met een partij van 26 kilo cocaine die aangetroffen is tussen huisboedel afkomstig uit Curacao. V. wordt door het OM verdacht van de invoer van verdovende middelen in vereniging, witwassen, schending van de geheimhoudingsplicht en ambtelijke omkoping.

V. zelf zegt ‘niets verwijtbaars te hebben gedaan’. Advocaat Ruud van Boom zegt in de zitting dat er van alles mis is met de systemen van de douane die te maken hebben met het binnenhalen van containers. Gertie zou zijn ogen niet gesloten hebben, het zou aan de systemen zelf hebben gelegen. 

Cruciale informatie zou onbetrouwbaar zijn. Het bepalen of een container een risicovracht zou bevatten was hierdoor moeilijk. De werkdruk van de douaniers zou bovendien erg hoog zijn. Een leidinggevende van de afdeling pre-arrival zou hebben gezegd dat niet alle containers gecontroleerd moesten worden. “Er zijn hele schepen doorgegaan zonder controle,” aldus Van Boom. 

Zebra’s in de kudde

Vorig jaar werd douaneman Gerrit G. opgepakt. Gerrit was een directe collega van Gertie op de afdeling pre-arrival. In een van zijn eerste verhoren spreekt hij over ‘andere zebra’s uit de kudde’. Met deze zebra’s refereert hij aan andere douaniers die mogelijk corrupt zouden zijn. Hij noemt de naam van Gertie in deze verhoren. Advocaat Van Boom van Gertie V. weerspreekt die uitspraken van Gerrit. Volgens Van Boom zou Gerrit G., Gertie juist niet hebben bedoeld. “Technisch gezien had het iedere collega kunnen zijn,” zegt Van Boom tijdens de zitting.

De voorlopige hechtenis van V. is verlengd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.