In Washington wordt afscheid genomen van de overleden oud-president George Bush senior. Onder anderen president Trump, alle voormalige presidenten en bondskanselier Merkel zijn bij de uitvaartdienst aanwezig.

De bejaarde Republikein, die in de periode 1989-1993 in het Witte Huis verbleef en de vader was van oud-president George W. Bush, kampte al langer met gezondheidsproblemen. In het voorjaar lag hij nog in het ziekenhuis met een bloedinfectie. Dat gebeurde een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara. Zij overleed op 92-jarige leeftijd.

Carrière in het leger

George H.W. Bush werd op 12 juni 1924 geboren in de Amerikaanse staat Texas. Op zijn achttiende verjaardag meldde hij zich aan bij de marine, een halfjaar na de aanval op Pearl Harbor en de deelname van de VS aan de Tweede Wereldoorlog.

Hij werd piloot van een torpedovliegtuig en gestationeerd op een vliegdekschip. Op dat moment was hij de jongste piloot die ooit vloog. Bij een van zijn missies, werd het vliegtuig geraakt. Bush kon ontsnappen uit het toestel en het lukte hem om zijn parachute te openen. Nadat hij drie uur op zee dreef op een opblaasbaar vlot, werd Bush gered door een Amerikaanse onderzeeër.

De Amerikaanse marine maakte een video over de legercarrière van Bush:

CIA-agent

In de jaren 1950 werkte Bush in de olie-industrie. Als eerste stap politieke stap kan zijn werk als CIA-agent worden genoemd, waar hij in 1959 aan begon. Hij zou betrokken zijn bij de invasie van de Varkensbaai in Cuba in 1961.

Eind jaren 60 werd hij verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Later beklede hij verschillende politieke functies, zoals ambassadeur in China en directeur van de CIA. Van 1981 tot 1989 was hij vicepresident van Ronald Reagan. Van 1989 tot 1993 zat Bush dus zelf in het Oval Office.

Tumultueuze periode

Bush leidde de Verenigde Staten door een tumultueuze periode. Hij maakte als president het einde van de Koude Oorlog mee en de Eerste Golfoorlog. Ondanks zijn successen op het gebied van de buitenlandse politiek, slaagde hij er niet in een tweede termijn veilig te stellen. In 1993 verloor hij het Witte Huis aan de Democraat Bill Clinton.

"Hij was een niet echt imponerende persoonlijkheid, die toch een imposant presidentschap heeft gerealiseerd, vooral op internationaal gebied", zegt Paul Brill vanochtend op Radio 1. Hij was volkskrant-correspondent in de Verenigde Staten tussen 1986 en 1993, de 'periode Bush' dus. "Hij realiseerde twee grote wapenfeiten: de hereniging van Duitsland en ontbinding van de Sovjet-Unie."

"Dat zou in Europa tot vreselijke gevolgen hebben kunnen leiden, als het niet in goede banen was geleid. Het tweede wapenfeit is het tegengaan van de bezetting van Koeweit door Saddam Hoessein, en de internationale coalitie die hij daartegen heeft gesmeed"

Minder geliefd in eigen land

In eigen land was Bush minder populair. Hij won vooral door de populariteit van Reagan. Hoewel hij beloofde om geen nieuwe belastingen in te voeren (read my lips: no new taxes), werden er toch nieuwe belastingen geheven. Hij verloor de verkiezingen van 1992 aan Bill Clinton, met wie Bush later goede vrienden werd.

De begrafenis van Bush is morgen in besloten kring in Houston, Texas, met daarvoor nog een uitvaartdienst. Maar de meeste politieke vrienden nemen afscheid van hem in Washington. Zoals de 95-jarige Senator Bob Dole. Een video, getwitterd door Jeb Bush, waarop te zien is hoe Dole afscheid neemt van de oud president, wordt veel gedeeld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.