Politie en justitie in Limburg hebben jarenlang in het diepste geheim zaken gedaan met een criminele burgerinfiltrant, toen dat verboden was. Dat verklaart de infiltrant zelf in een exclusief interview met EenVandaag. 

De Limburger speelde een cruciale rol als infiltrant in een geruchtmakende strafzaak tegen een beruchte Belgische maffiaclan. Justitie in Nederland was nauw betrokken bij de afspraken over zijn inzet en onderhandelde met hem over getuigenbescherming.

De criminele burgerinfiltrant, Bart S. treedt voor het eerst publiekelijk naar buiten nu afspraken over zijn veiligheid volgens hem niet zijn nagekomen door de opsporingsdiensten waarvoor hij de afgelopen 13 jaar werkte. Hij wil de Nederlandse staat aanklagen omdat de politie afspraken over bescherming en een nieuwe identiteit niet zou zijn nagekomen en hij nu vreest voor zijn leven. Hij is op de vlucht en zwerft door Europa. EenVandaag interviewde hem op een geheime locatie.

De Limburgse (ex-)crimineel S. werkte van 2011 tot 2013 als burgerinfiltrant voor de Nederlandse en Belgische politie, terwijl dit verboden was. Zijn rol kwam onlangs aan het licht in een groot Belgisch-Nederlands maffia-onderzoek. S. werd ingezet om door te dringen tot de beruchte Belgische maffiafamilie Aquino en voerde opdrachten van de politie uit om de familie in de val te lokken.

Al jaren in dienst bij politie

Bart S. zegt in het interview dat hij al jaren werkt voor de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie Limburg, die hem in 2001 benadert om informant te worden. Eind jaren '90 wordt de ondernemer in metaalconstructies opgepakt en veroordeeld voor het opzetten van een XTC-lab. Vanwege zijn goede connecties in het criminele milieu gaat de politie met hem in zee om informatie in te winnen over criminelen in het grensgebied. In 2011 benaderen zijn Nederlandse 'runners' bij de politie hem voor een veel grotere rol: als infiltrant in het onderzoek naar het Aquino-netwerk. Een samenwerking tussen de Belgische, Australische en Nederlandse politie. S. moet een drugslijn opzetten vanuit Spanje, samen met de Aquino's. Hij voert tal van opdrachten uit voor de politie en wordt daarvoor betaald, blijkt uit een 200 pagina's tellend dossier met emails tussen S. en de politie. Uiteindelijk loopt de samenwerking stuk. Afspraken tussen S. en de politie, over bescherming en een nieuwe identiteit, worden volgens hem niet nagekomen. Ook met de Nederlandse politie komt hij hierover in conflict, reden voor overleg met politie en een officier van justitie. Als dat niks oplevert besluit hij over zijn rol uit de school te klappen en stapt hij met zijn verhaal naar de advocaten in het Aquino-proces in de hoop in de gratie te komen bij de clan. 

Bom onder maffiaproces

S. legde daarmee begin deze maand een bom onder het prestigieuze maffiaproces tegen de Belgisch-Nederlandse criminele 'Aquino'-clan. Leden van deze Italiaanse familie en tientallen handlangers staan terecht voor het gerecht in Hasselt voor het organiseren van grootschalige cocainetransporten tussen Colombia en de havens van Antwerpen en Rotterdam. Zowel op Nederlands als Belgisch grondgebied hebben politie en justitie jarenlang speurwerk gedaan om de beruchte clan achter de tralies te krijgen. Maar de inzet van de omstreden burgerinfiltrant om het onderzoek vlot te trekken heeft mogelijk fatale gevolgen: die opsporingsmethode was zowel in Belgie als in Nederland verboden toen Bart S. werd ingezet om de Aquino familie in de val te lokken. Een operatie die volgens de advocaten zelfs voor de rechters is geheimgehouden. De rechter moet nu bepalen of de werkwijze door de beugel kon. Mogelijk kan de affaire leiden tot vrijspraak van alle 38 verdachten. En dat terwijl er veel bewijs is dat de Aquino's betrokken waren bij de import van honderden kilo's cocaine.

'Deal met Nederlandse justitie'

Minister Opstelten heeft in een eerdere reactie gezegd dat het om 'een Belgische zaak gaat. Volgens S. is de infiltratie operatie het resultaat van uitgebreide afspraken onderhandelingen tussen hem en de betrokken politiediensten. Zo zouden er hem harde toezeggingen zijn gedaan door politie en justitie over zijn veiligheid en zou hij aan het einde van de rit een nieuwe identiteit krijgen. Ook werd zijn signalering als gezochte crimineel tijdelijk opgeschort zodat hij vrij kon reizen om met de Aquino's zaken te doen. Over al deze zaken voerde hij ook overleg met een Nederlandse CIE-officier van justitie en 'zijn' politiemensen van de politie Limburg, zegt S. Tegen S. loopt nog een grote fraudezaak van het Functioneel Parket voor witwassen van miljoenen aan crimineel geld en wapenbezit. Al in 2006 doet de FIOD invallen in zijn uitzendbedrijf. Anno 2014 is het strafrechtelijk onderzoek nog niet afgerond.

Reactie

EenVandaag heeft minister Opstelten en het Openbaar Ministerie gevraagd om een reactie, maar die konden niet reageren. Minister Opstelten heeft de Tweede Kamer een brief beloofd over de inzet van de criminele burgerinfiltrant, die vandaag aan de kamer zou worden gestuurd.

Kamervragen

In Radio EenVandaag reageert Magda Berndsen, woordvoerder justitie van de D66-fractie in de Tweede Kamer. Zij stelde vragen aan minister Opstelten van Justitie en Veiligheid over de reportage die we eerder uitzonden over deze zaak. Opstelten heeft aangekondigd vandaag te zullen reageren met een brief aan de Tweede Kamer. Berndsen is ook te gast in de tv-uitzending.

update

Reactie minister Opstelten

Minister Opstelten heeft een kwartier voor onze uitzending gereageerd in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ontkent hierin dat de Nederlandse opsporingsdiensten de infiltrant hebben ingezet. En schrijft dat het een zaak is van de Belgische justitie.

De hele brief van Minister Opstelten vindt u hier.

Download

update
clock 19-09-2014 18:19

Reactie OM

Het Openbaar Ministerie laat weten over de inzet van informanten nooit mededelingen te doen ten behoeve van de waarborging van de effectiviteit van dit opsporingsmiddel.

Burgerinfiltrant Bart S. 'Ik ben als kanonnenvlees het veld ingestuurd'

Burgerinfiltrant Bart S.: 'Ik denk dat Opstelten daar gewoon zit te jokken'