De burgemeester van Weert, Jos Heijmans, is boos op het Openbaar Ministerie. De Telegraaf kopt vanmorgen dat hij het OM voor de rechter sleept omdat zij weigert een aantal criminele asielzoekers te vervolgen.

Op sociale media krijgt hij massale steun voor zijn hartekreet. Maar wat was hiervoor de aanleiding? Het begon allemaal eind vorig jaar toen de burgemeester informatie kreeg dat tussen een groep overlastgevende asielzoekers personen zouden zitten die ook betrokken waren bij de berovingen en aanrandingen in Keulen van anderhalf jaar terug. De burgemeester vaardigde een noodbevel uit, zodat deze groep een soort huisarrest kreeg. Maar zes asielzoekers lapten dat bevel aan hun laars. Zij werden opgepakt, maar nu niet door het OM vervolgd. 

Het OM zegt dat het noodbevel van de burgemeester onvoldoende was onderbouwd. Daar is de burgemeester woedend over, want juist met dat noodbevel kreeg hij de groep overlastgevende asielzoekers onder controle. Het gaat om asielzoekers die al weten dat ze kansloos zijn. Hoe groot de groep criminelen is volgens migratie-expert Flip van Dyke niet te bepalen. Wat wel blijkt uit cijfers van het IND is dat er dit jaar ongeveer 850 Noord-Afrikanen een asielaanvraag hebben gedaan in Nederland. En volgens Van Dyke weet het overgrote deel van deze mensen van tevoren al dat ze kansloos zijn om hier te mogen blijven. En juist onder die groepen asielzoekers bevinden zich overlastplegers die op verschillende plekken in Nederland voor problemen zorgen.

Staatssecretaris Dijkhof heeft afgelopen jaar een aantal maatregelen aangekondigd, maar het is afwachten of dat gaat werken. Want met de toestroom van kansloze asielzoekers worstelt Nederland al tientallen jaren.