De burgemeester van het Franse bergdorp Saint Gervais sluit een deel van de toegang tot de Mont Blanc af. De zogenaamde Gouter Route wordt vanaf 2019 alleen geopend voor mensen met een toegangsbewijs. Op dit moment kampt de Mont Blanc met teveel ongelukken, het is er te vol, en er zijn teveel mensen die hun rotzooi mee naar boven sjouwen. 

Vierhonderd mensen per dag beklimmen de Mont Blanc. De drie berghutten zijn altijd volgeboekt, en zijn zelfs zo vol dat mensen er op de gangen moeten slapen. De drukte maakt het er niet gezelliger op en ook niet veiliger. Mensen gaan ongetraind de berg op, maken rotzooi of benaderen de gidsen op een agressieve manier. Om de drempel tot de berg te verhogen zal vanaf 2019 dus alleen toegang worden verleend aan mensen met een toegangsbewijs die via de Gouter Route komen.

Jelle Staleman, is berggids en veelvoudig Mont Blanc-beklimmer. Voor hem is het niet de mooiste of meest interessante berg. "Hij is vooral erg bekend en een bucketlist-ding geworden. Het is er gewoon erg druk."

'Mensen denken te makkelijk over beklimming'

Er zijn zo'n 60 tot 65 verschillende routes op de berg, waarvan er nu dus maar één wordt afgesloten. Toch zal dat wel verschil maken. "De Gouter Route is de normale, makkelijkste route, die de meeste mensen gebruiken", vertelt Staleman. Ondanks dat zijn er wel veel moeilijke punten op deze route. "Je begint de beklimming met een vrij eenvoudig wandelpad. Vanaf de Gouter-hut kun je een toppoging doen, en dan moet je nog duizend hoogtemeters stijgen, vanaf 3800 naar 4800 meter. Sommige mensen denken daar wat makkelijk over."

Het belangrijkste is om de berg altijd onder goede begeleiding te beklimmen. "Als je dit gewoon veilig met een gids doet, dan kan dit. Het probleem is dat mensen die geen kennis en vaardigheden hebben toch gewoon gaan. Hun probleem is dan ook niet weten wat je niet weet." De verwachting is dan ook dat de toegang veel beter te reguleren zal worden met de nieuwe maatregelen.

Hoewel het soms lijkt alsof mensen de tocht vooral beginnen om spanning te voelen, echte thrillseekers dus, komen de meeste mensen volgens Staleman op de berg voor hun rust. "Dat is wat klimmers zoeken, dat is wat ze fijn vinden." Nu is het hopen dat de rust ook op de Mont Blanc weer terugkeert.