Een nieuwe behandelmethode voor kankerpatiënten waarbij met radiologie tumoren lokaal worden behandeld, is ook in Nederland beschikbaar. Nu nog wijken veel kankerpatiënten uit naar het buitenland, vooral Duitsland, om verder behandeld te worden nadat ze in Nederland te horen kregen dat ze zijn ‘uitbehandeld’. In het Universitair Medisch Centrum Utrecht werkt de afdeling Interventie Radiologie aan een oplossing in eigen land samen met andere ziekenhuizen.

Met deze zogeheten radioembolisatie-behandeling is het mogelijk tumoren lokaal te behandelen met chemotherapie. Voornamelijk bij leverkanker zijn de behandelmogelijkheden verwachtingsvol.

Gisteren sloegen in onze uitzending kankerpatiënten alarm omdat ze zich in de steek gelaten voelen door de Nederlandse zorg. Nadat ze in Nederland waren opgegeven vonden ze een behandeling over de grens in Duitsland. Vele tientallen Nederlandse leverkankerpatiënten werden geholpen in de Universiteitskliniek in Frankfurt waar de Duitse radioloog prof. Vogl experimenteert met een nieuwe behandeling. Gevolg: bij veel patiënten nam de levensverwachting met jaren toe. Alleen draaien de patiënten zelf volledig op voor de hoge kosten: de rekening krijgen ze niet vergoed van hun verzekeraar. Klik hier om dit item terug te zien.

Op de uitzending zijn veel reacties gekomen. Vandaag: de reacties vanuit de medische sector. Een interview met prof. Maurice van den Bosch, specialist in het UMCU en verantwoordelijk voor de nieuwe behandelmethode. En een pleidooi van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten voor een betere behandeling van patiënten die noodgedwongen uitwijken naar het buitenland. Directeur Anemone Bögels vindt dat de zorgsector flexibeler en coulanter moet omgaan met patiënten die aangewezen zijn op dit soort experimenten. Zorgverzekeraars en het College voor Zorgverzekeringen – die bepaalt welke zorg in het basispakket komt – zouden kansrijke methodes een aantal jaren onder strikt toezicht al mogelijk kunnen maken.

Meer informatie over de behandelmethode van het UMCU vindt u hier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.