Politiek commentator Kees Boonman is in Groot-Brittanië en blogt over de verkiezingen.

Zijn eindelijk de stembureaus open, is het politieke nieuws totaal gestopt! Prince Harry is in Australië en obesitas bedreigt onze gezondheid? Zijn ze gek geworden bij de televisie? Het blijft een eiland waar men links rijdt, met een koningin die nooit aftreedt en een parlement dat eigenlijk te klein is voor 650 leden.

Maar op verkiezingsdag is het woord aan de kiezer, zo zeggen de nieuwslezers. Dan houden politici hun mond, en vertoont de politieke journalistiek celibatair gedrag.

Het leidt tot ontwenningsverschijnselen, een dag van onthouding. Want hoe kom je verkiezingsdag door? Cold turkey noemt een verslaafde dat. Was er van alles heel veel, plots is er niks. Het Grote Wachten is begonnen.

De televisie maakt  zich inmiddels  op voor Election Night. Niks is de BBC, ITV en Sky News te veel. Miljoenen zijn er uitgetrokken om, als de stembus dicht is en het tellen is begonnen, volledig los te gaan. De BBC doet live verslag van alle 650 kiesdistricten, Sky heeft live beeldverbindingen met 250 districten en kondigt dit al dagen met trots aan. Extra satellietwagens komen overal vandaan. Via Dover zijn ze aan land gekomen, vanuit  Portugal, Macedonië en Litouwen, zo lees ik in The Guardian. Digitale vondsten zijn uitgedacht om op reusachtige beeldschermen in beeld te brengen wie waar wint of verliest. Herman de Schermman, zou hier gezien worden als een tuinkabouter. Groter, sneller en veel, dat is het motto vannacht en morgenochtend. Kranten hebben live-blogs. Zijn de stembussen gesloten, dan is er politieke nieuwsvoeding, van minuut tot minuut.

Wie niet thuis voor de televisie wil zitten, kan Londen in. Sommige café’s en clubs hebben schermen opgehangen om met een mojito of een biertje in de hand de toestand in het land te volgen. Maar overdag , vandaag, is het behelpen. De kiescommissie is onverbiddellijk. Dat Cameron, Miliband, Clegg en Farage in het stemlokaal zijn, dat wordt gemeld, meer niet. Dat is de regel.

Voor wie het volgen wil:

#GE2015 , Twitter, dat is door de kiescommissie ‘over het hoofd gezien

en websites:

BBC

SKY

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.