Een opvallende ontwikkeling in de motorwereld: Henk Kuipers, één van de leiders van motorclub Satudarah stapt met enkele kopstukken en afdelingen over naar concurrent No Surrender.   

Kuipers zou zich niet meer kunnen verenigen met het beleid van de motorclub. Tegen Dagblad van het Noorden zegt hij het gebrek aan democratie in Satudarah een probleem te vinden. Hij vertelt ook maatregelen getroffen te hebben tegen eventuele represailles. Vanavond geeft Kuipers een persconferentie in Emmen waarin hij zijn besluit toelicht. 

De overstap van Kuipers is opvallend. Satudarah groeide onder zijn leiding sterk en breidde flink uit in het buitenland. In twee jaar opende de motorbende 26 afdelingen in Duitsland, België, Spanje, Denemarken, Maleisië en Indonesië. Samen met Kuipers gaan nu zo’n 180 leden van Satudarah de motorclub verlaten. No Surrender zou daarmee in één klap groter worden dan Satudarah en Hell's Angels.

Satudarah is de afgelopen jaren geregeld in het nieuws gekomen door incidenten met drugshandel, wapenhandel, witwassen en geweld. De politie zou rekening houden met gewelddadige confrontaties naar aanleiding van de overstap.

Wat is er precies aan de hand in de motorwereld? In EenVandaag een gesprek met Henk Kuipers. Ook spreken we met misdaadjournalist Mick van Wely, die de motorwereld op de voet volgt. 

Motorbendes reageren op plan Opstelten

Motorclub of motorbende?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.