Er moet een APK-keuring komen voor houtkachels. Dat vindt de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). Vanaf 2020 gelden nieuwe richtlijnen, maar oude kachels vallen daar buiten. Bovendien wil de branche eisen voor installateurs en de schoorsteenveger.

Je kunt in Nederland namelijk zonder enige kennis van zaken een bedrijf oprichten en houtkachels installeren. Het is branchevereniging NHK een doorn in het oog. Een APK-keuring zou volgens Gert Kooij van de NHK kunnen helpen. "Er is niemand die het in de gaten houdt. Dat vinden wij hoogst bijzonder."

Alleen nieuwe houtkachels

Vanaf 1 januari gelden strengere normen voor nieuwe houtkachels om houtrookoverlast tegen te gaan, de zogenaamde EcoDesign-richtlijn. Dat de normering zich beperkt tot alleen nieuwe kachels verbaast de NHK. "Er wordt alleen gefocust op nieuwe houtkachels en hier vallen ongeveer 840.000 toestellen buiten", vertelt vice-voorzitter Gert Kooij.

Hij steunt het idee om richtlijnen te hanteren, maar het kan volgens hem niet zo zijn dat oude houtkachels hierbuiten gaan vallen. Ook het feit dat iedereen zomaar houtkachels mag installeren, vindt hij een slechte zaak: "De overheid kan echt nog grotere stappen maken ten opzichte van het huidige beleid."

Gert Kooij (NHK): "Een oud toestel kan in ons land in gebruik blijven tot in lengte van jaren."

Oude kachel blijft gewoon in gebruik

Een APK-keuring zoals in de autobranche zou wat hem betreft een oplossing kunnen bieden. "De elektrische auto wordt bevorderd, terwijl in ons geval de APK-keuring van de oude toestellen ontbreekt. Een oude houtkachel kan in ons land tot in lengte van jaren gewoon in gebruik blijven. Er is niemand die dat in de gaten houdt."

"We steunen de overheid, maar als je de focus legt op de hoogwaardige kwalitatieve toestellen, dan moet je ook iets vinden van de kwaliteit van de installatie. Bovendien moet je kijken wanneer een toestel verouderd is en dus vervangen moet worden. Dit gebeurt op dit moment niet."

Lees ook

Bevoegdheid kachel buiten gebruik te stellen

Bovendien vindt Kooij het belangrijk dat schoorsteenvegers in ons land een belangrijke rol hebben in de kwaliteit van houtkachels: "In Duitsland heeft een schoorsteenveger de bevoegdheid om een toestel buiten gebruik te stellen. In Nederland ontbreekt deze bevoegdheid en een regeling die eisen stelt aan het vak schoorsteenveger."

Niet alleen ontbreekt deze bevoegdheid in Nederland, iedereen kan een bedrijf oprichten en houtkachels installeren, zonder dat je op dit gebied kennis hebt: "Het kan niet zo zijn dat een zzp'er, die gisteren nog een muur aan het metselen was, vandaag een haard aan het installeren is. Toch gebeurt dit in de praktijk wel." De vice-voorzitter betreurt dat dit de realiteit is, want volgens hem is advies en installatie een specialisme.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.