In Amsterdam en Kerkrade ontploften twee bombrieven. Niemand raakte gewond, maar de kans dat er ooit wel slachtoffers vallen is volgens deskundigen groot. "Een bombrief is een van de gevaarlijkste typen bommen. Je kan de meest vitale delen raken."

De afgelopen tijd was het op verschillende plekken in het land raak. Bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht werden bombrieven afgeleverd. Die bedrijven ontvingen ook allemaal eenzelfde soort dreigbrief. Maar nog niet eerder kwam het tot een ontploffing. De politie waarschuwde eerder dat de bombrieven tot zwaar lichamelijk letsel zouden kunnen leiden.

Instructies op de postkamer

"Een bombrief is een van de gevaarlijkste type bommen. Je hebt maar een klein beetje springstof nodig. Toch kunnen ze wel de meest vitale delen van het lichaam raken, want een brief maak je altijd open op borsthoogte", vertelt explosievendeskundige Ad van Riel. "Als een slachtoffer zo'n brief openmaakt dan kunnen de verwondingen heel ernstig zijn of zelfs de dood tot gevolg hebben."

Van Riel werkt al zijn hele leven met explosieven. Nadat hij werkte voor defensie en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) begon hij 20 jaar geleden zijn eigen bedrijf, gericht op het opsporen en ontruimen van explosieven. Ook traint en adviseert hij bedrijven hoe om te gaan met dit soort dreigingen. "Bij postkamers moeten in principe gewoon instructies zijn hoe je zo'n brief moet herkennen. Het zou slordig zijn als er postkamers zijn waar dat niet het geval is. Hier kun je mensen gewoon voor trainen."

Forensisch adviseur, Marco Bosmans in Radio EenVandaag over de politie-actie die gaande is.

Zoektocht naar afperser

Zodra de EOD de brief onschadelijk heeft gemaakt, wordt er in de envelop van de bombrief gezocht naar sporen die kunnen leiden tot de arrestatie van de dader. Forensisch adviseur Marco Bosmans legt uit dat de kleinste dingen ertoe kunnen leiden dat de afperser wordt ontmaskerd. "Taal, handschrift, biologisch materiaal als speeksel, maar ook uitgeprinte etiketten helpen bij het achterhalen van de dader."

Als voorbeeld noemt Bosmans de Jumbo-afperser die in 2015 door de mand viel toen werd ontdekt welk type kookwekkers hij gebruikte. "Om de dader op te sporen is het uiteraard gunstiger als de brief niet afgaat", zegt Bosmans, "want de kans is dan groter dat er waardevol materiaal in tact blijft die de zoektocht zal versnellen." Dit keer is die kans kleiner, omdat beide brieven al zijn ontploft.

Bekijk hier de TV-reportage: