Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein vindt ook na de aankondiging van het kabinet om een standpuntverklaring aan het Pact van Marrakesh toe te voegen, dat Nederland het Pact niet moet steunen.

"Dit Pact is bestemd om migratie te bevorderen. Dat staat er ook in. Een standpuntverklaring neemt de kern van het Pact niet weg", aldus de VVD'er. "Teken het niet."

Standpuntverklaring

Ondanks dat het Pact niet juridisch bindend is, zijn veel mensen toch bang dat rechters het VN-document gaan betrekken bij uitspraken in vreemdelingenzaken. Afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend dat er een zogeheten 'standpuntverklaring' aan het VN-document wordt toegevoegd waarmee die zorgen moeten worden weggenomen.

Die standpuntverklaring, ook wel besproken als 'het inlegvel', moet nog eens extra duidelijk maken dat aan het tekenen van het Pact geen rechten of plichten verbonden zitten. Voor die verklaring zoekt het kabinet nog steun bij andere landen. De verklaring zal dan ook pas later aan het document worden toegevoegd. Volgens Bolkestein haalt die verklaring alleen niets uit. "In het verdrag wordt vooral gerept over dat migranten basisvoorzieningen aan sociale zekerheid moeten krijgen. Er wordt veel te weinig gekeken naar de terugkeer van migranten. Ik raad het kabinet dringend aan het verdrag niet te ondertekenen."

Lees ook

'Ruzie' Bolkestein en Rutte

De oud-VVD-leider heeft zijn zorgen ook geuit aan Mark Rutte. Bronnen melden aan EenVandaag dat dit is uitgemond in een ruzie. Bolkestein bevestigt de ruzie en vertelt ook dat dat 'niet leuk' was, maar zegt er verder niet op in te willen gaan. Premier Rutte ontkent dat er sprake was van een ruzie. Zijn woordvoerder geeft aan dat de heren het onderwerp wel hebben besproken, maar dat dat 'in uitstekende sfeer' was, 'met begrip van beide zijden'.

Bolkestein is niet de enige VVD'er die zich zorgen maakt over de gevolgen van het migratiepact. Volgens bronnen zou een meerderheid in de Tweede Kamerfractie van de VVD ook nog steeds geen goed gevoel hebben bij het steunen van het migratiepact. "Je moet nooit iets ondertekenen waar je niet achter staat", zo laat een fractielid weten, die graag anoniem wil blijven.

Na Migratiepact ook het Vluchtelingenpact

Ook zijn er zorgen in de fractie over een ander verdrag: het Vluchtelingenpact. Het Marrakeshpact staat namelijk niet op zichzelf. Na de ondertekening van dit VN-document op 10 en 11 december wordt half december in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York nog een tweede pact aangenomen: het Global Compact on Refugees (CRR), ofwel het Vluchtelingenpact. Dat is een vergelijkbaar akkoord als het Marrakeshpact, maar dan over de behandeling van vluchtelingen. Volgens een anonieme VVD'er is dat verdrag 'ook al zo'n drama': "Ik ben benieuwd hoe de coalitie zich hier weer uit gaat draaien."

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over het Pact van Marrakesh.

Bekijk hieronder de eerdere reactie van Bolkestein op het Pact van Marrakesh:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.