De bitcoinwereld is in de ban van een groot drama. De eigenaar van een groot handelsplatform in de cryptomunt is plotseling overleden. Met één probleem: hij heeft nergens zijn belangrijke wachtwoorden achtergelaten.

De Canadees Gerald Cotten was de eigenaar van het bitcoinplatform Quadriga CX. Deze week overleed hij in India op 30-jarige leeftijd. Dat kwam zo onverwacht dat Cotten heeft nagelaten om belangrijke inloggegevens met mensen van zijn bedrijf te delen. Insiders zijn bang dat daarom voor 250 miljoen dollar aan bitcoins voor altijd verloren zullen gaan.

Het wachtwoord van Robert M.

In 2011 was men in Nederland ook in de ban van een mysterieus wachtwoord. Justitie wrong zich namelijk in allerlei bochten om de 30 tekens-tellende wachtwoorden van Robert M., op dat moment verdacht van kindermisbruik, te achterhalen.

"Je hebt encriptie in allerlei soorten en maten. Robert M gebruikte Truecript. Dat is software om je computer nog minder toegankelijk te maken. Met behulp daarvan maakte hij een ware tombe van zijn computer", aldus Karin Spaink, expert in digitale rechten. Verder beveiligde Robert M. zijn computers dus met wachtwoorden van meer dan 30 tekens. Al met al had het kraken van zijn meer dan 6000 jaar moeten duren: een onmogelijke opgave. Robert M. besloot uiteindelijk zelf zijn wachtwoorden prijs te geven.

'Dood Cotten te toevallig'

Er worden inmiddels meer en meer meer vraagtekens gezet bij de plotselinge dood van Gerald Cotten. Ook Karin Spaink heeft haar bedenkingen bij zijn overlijden: "Hij is op een dubieuze locatie als India opeens overleden, in een tijd dat het al niet zo goed ging met zijn bedrijf. Het bedrijf heeft geldproblemen en er lopen rechtszaken tegen het bedrijf. Het is mij allemaal net te toevallig."

De gekste verhalen gaan er inmiddels over Cotten rond. Zo menen insiders dat hij zelfs nog in leven zou kunnen zijn. Hij zou zijn dood faken en zelf met het geld aan de haal zijn gegaan. Hoe de toekomst eruit voor beleggers uitziet, is nog niet duidelijk. Mogelijk wordt de firma Quadriga CX onder toezicht gesteld. In Canada is men in ieder geval met man en macht bezig om de wachtwoorden en laptop van Cotten te kraken. Zelfs de vrouw van de overleden handelaar is opgeroepen om te helpen, maar ook zij kwam er nog niet in.

Karin Spaink in gesprek bij Radio EenVandaag over de verloren inloggegevens van Gerald Cotten.