Petros Mouche, de Syrisch-katholieke aartsbisschop van de Noord-Irakese stad Mosul is deze week in Nederland. Hij roept de internationale gemeenschap op om de genocide op christenen in Irak te stoppen.

Het Irakese leger probeert sinds enkele weken Mosul te heroveren op IS, dat Mosul sinds 2014 in handen heeft. De operatie vordert langzaam, en in bevrijde voormalige christelijke dorpen rond Mosul nemen inwoners de schade op van hun huizen en kerken. IS gebruikte de kerken soms als schietbaan, of als plek om zelfmoordterroristen te trainen.

Christenen in lastige positie

In 2003 woonden er nog ruim 1,5 miljoen christenen in Irak. Maar nadat Saddam Hussein viel kwam hun positie steeds meer in de verdrukking. Door de Amerikaanse inmenging in de Irak-oorlog werden de christenen zondebok. Toen in 2014 ook nog eens Islamitische Staat Mosul en omgeving innam, zagen veel christenen zich genoodzaakt te vluchten naar de Koerdische stad Erbil. De christenen die achterbleven in IS-gebied moesten zich bekeren tot de islam, een hoge belasting betalen of voor de dood kiezen. Nu zijn er naar schatting nog 200.000 tot 300.000 christenen over in Irak.

Tweede Kamer

Aartsbisschop Mouche sprak gisteren voor een delegatie van de Tweede Kamer over de genocide die IS volgens hem heeft uitgevoerd op de christelijke Irakezen. Volgens hem was IS de nekslag. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft een klacht ingediend bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Samen met een europarlementariër en een Brits kamerlid wil hij dat Syriëgangers uit landen die aangesloten zijn bij het Internationaal Strafhof vervolgd worden voor genocide.

In EenVandaag een interview met aartsbisschop Petros Mouche en met Hans-Jaap Melissen vanuit Irak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.