Vanaf 1 juni mogen we -als alles goed gaat- weer naar de film. Dit zal een hele andere ervaring worden dan we gewend waren. "Het is een heel katerig gevoel om onze bezoekers straks via de nooduitgang te zien vertrekken."

Looproutes, spatschermen en de nooduitgang die dienst moet gaan doen als 'gewone' uitgang: het zijn maatregelen die Filmhuis Bussum neemt om weer bezoek te kunnen ontvangen. De maatregelen zijn nodig, maar doen directrice Janine Beulink ook een beetje pijn. "Na een heftige film willen mensen in het café ook even napraten. Of na een vrolijke film die ervaring met elkaar delen en dat gaat nu niet."

Veel stoelen zullen voorlopig leeg blijven in de zaal
Bron: EenVandaag
Veel stoelen zullen voorlopig leeg blijven in de zaal

Lees ook

'Het nieuwe normaal'

In de sector wordt hard nagedacht over hoe ze verder kunnen in 'het nieuwe normaal'. De zalen mogen tot juli niet voller zijn dan 30 personen, het aantal filmvoorstellingen daalt met ongeveer tweederde en tickets worden alleen nog online verkocht. Een protocol dat door de sector werd opgesteld is inmiddels goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken.

Het duurde wel even voordat branchevereniging NVBF alle neuzen dezelfde kant op kreeg. Een eerder overleg leidde tot onenigheid tussen de filmhuizen en de grote bioscopen. Looproutes en ruimte creëren is voor de grote bioscoopzalen namelijk een stuk makkelijker dan voor kleinere filmhuizen. Ook het terugschroeven van filmvoorstellingen en kaartverkoop komt bij hen financieel harder aan.

Lees ook

'Afwachten of bezoeker durft te komen'

Janine Beulink blijft dan ook voorzichtig. "Het is afwachten of de bezoeker weer durft te komen. Maar wij gaan weer open, dat is zeker." De directrice zegt in een unieke positie te verkeren omdat het filmhuis met 145 vrijwilligers werkt. "Als er veel minder mensen komen gaan wij het wel redden. We proberen met meer tijdslots meer mensen te bereiken."

Maar dat geldt niet voor veel andere bioscopen. Beulink voorziet daar grote problemen. "Als er structureel 10 of 20 mensen in de zaal zitten is het natuurlijk nooit rendabel."

Filmhuis Bussum
Bron: EenVandaag
Filmhuis Bussum

Uitstel releases

En nog een probleem: er zijn geen nieuwe releases. Distributeurs wachten met het uitbrengen van nieuwe films. De nieuwe James Bond-film No Time To Die zou bijvoorbeeld dit voorjaar uitkomen. Maar die is uitgesteld tot tenminste het najaar. En er wordt gefluisterd dat die film nu misschien pas in december uitkomt.

"Distributeurs die films inkopen wachten op zo'n Bond film", zegt Beulink. "Een nieuwe James Bond-film is al snel goed voor de helft van de Nederlandse zalen. Dan ontstaat er een stuwmeer aan films die op de plank blijven liggen. En dat is voor distributeurs een enorme kostenpost." Als alternatief worden er films geprogrammeerd die al uitgebracht zijn, en het is de vraag of bezoekers daar massaal op af zullen komen.

Bioscoop al eerder doodverklaard

'No Time To Die' geldt ook voor de bioscoopsector, denkt Beulink. Toen de VHS-recorder op de markt kwam, de dvd uitkwam en de streamingsdiensten ontstonden werd 'de bioscoop' ook al doodverklaard. Toch komt de bioscoop of het fillmtheater elke keer weer toch leven, ziet zij.

"2019 was voor ons een topjaar qua bezoekersaantallen. Het filmhuis liep als een trein die abrupt tot stilstand is gekomen. Nu hopen we dat de trein weer een klein beetje gaat rijden."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.