Het ene na het andere land stopte met het AstraZeneca-coronavaccin. Het begon met Denemarken, daarna volgden IJsland, Italië en Noorwegen met prikken. Maar Nederlandse deskundigen zeggen dat er geen aanleiding tot zorg is.

Oud-directeur van het RIVM Roel Couthino en viroloog en OMT-lid Menno de Jong van het Amsterdam UMC vertellen over het AstraZeneca-vaccin en hoe zij naar de situatie in de andere landen kijken.

Onderzoek doen

Denemarken stopt tijdelijk met het vaccin, omdat er van een aantal gevallen bekend is dat het leidde tot bloedproppen, nadat het vaccin was toegediend. In Nederland is er bij Bijwerkingencentrum Lareb één geval bekend van iemand die hiermee kampte.

"Het vaccin is bij tienduizenden mensen uitgetest. Het is nooit uitgesloten dat een vaccin bijwerkingen geeft die heel zeldzaam zijn. Het is heel verstandig dat de Denen nu zeggen: wij willen dit uitzoeken. Maar dat wil niet zeggen dat het niet veilig is. Dit wil alleen maar zeggen dat ze het uit gaan zoeken", zegt Coutinho. Minister Hugo de Jonge heeft vandaag gezegd dat we in Nederland blijven doorprikken met AstraZeneca.

Lees ook

Geen zorgen

Viroloog Menno de Jong zegt ook dat het vaccin relatief snel uit het lichaam verdwijnt. "Dat eiwit of vaccin komt niet in de buurt van je DNA, bovendien verdwijnt dat vaccin heel snel uit je lichaam. Na gedane zaken wordt het vaccin ook weer afgebroken. Na een week is het weg."

Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) maakt zich geen zorgen over de gemelde trombosegevallen in Denemarken. Zij stellen dat die gevallen zeer waarschijnlijk niet door het AstraZeneca-vaccin komen. "Trombose en longembolie zijn geen bekende bijwerkingen van het coronavaccin", zegt het CBG.

info

Mogelijke bijwerkingen volgens het RIVM:

  • Een pijnlijke en soms wat gezwollen plek op je arm daar waar je geprikt bent.
  • Moeheid, hoofdpijn en koorts.
  • Ook kun je last krijgen van spierpijn, misselijkheid en braken en gewrichtspijn. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over.

Janssen coronavaccin goedgekeurd, goed nieuws

Ten slotte is Coutinho blij met de goedkeuring van het Janssen coronavaccin. Dit vierde coronavaccin werd vandaag goedgekeurd/ "De goedkeuring is gedaan via een versnelde procedure, het is nu een vaccin dat door zowel de EMA (EU) als door de FDA (Verenigde Staten) is goedgekeurd. Daar wordt gekeken naar alle mogelijke bijwerkingen."

Het CBG verwacht dat het Janssen-vaccin, waarvan er mogelijk 3 miljoen in het tweede kwartaal naar Nederland komen én waarvan 1 prik voldoende is, goed beschermt tegen andere varianten van het coronavirus die nu in omloop zijn, zoals de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.