Acteur, scenarioschrijver en cabaretier Martin van Waardenberg vierde zijn zestigste verjaardag en werd voor het eerst van zijn leven ontslagen. Na tien seizoenen ‘Kanniewaarzijn’ schoof de VARA/BNN hem dit jaar aan de kant omdat hij te oud zou zijn voor televisie. 

Hij blikt in de laatste aflevering van onze zomerserie ‘Bijtanken met’ met Rotterdamse directheid terug op een hectisch jaar. Op ‘Hilversum’ bijvoorbeeld, met zijn bureaucratische omroepbaas, van wie hij ook afhankelijk is voor werk. Ieder nieuw project is een gevecht. 

Van Waardenberg hoopt dat hij een dramaserie kan gaan schrijven gebaseerd op de bestseller ‘Het Geheime dagboek’ van Hendrik Groen, over een bejaarde in een tehuis die een ‘pleurishekel’ heeft aan alle regeltjes voor oude mensen. 

Rode draad in zijn carrière is zijn ironische en slapstickachtige humor. Of het nu ging om het legendarische cabaretduo duo Waardenberg en De Jong (met Wilfried de Jong) of als een van de gezichten van de Gamma-reclame. 

De inspiratie komt uit zijn familie. Zijn vader - een politie-agent uit Rotterdam - maakte al naam als incorrecte grappenmaker. Grappen zijn voor Martin van Waardenberg de  enige manier om zijn neiging tot depressie te weerstaan. ‘Ik relativeer alles tot in het absurde. Je kunt de ergste gebeurtenissen tot kleine proporties terugbrengen door er een grap over te verzinnen.’