Nederland telt ruim 650 brouwerijen die soms opmerkelijke goede bieren afleveren. Zo ook de brouwerij van zussen Do en Tessel, die zich als brouwende vrouwen weten te onderscheiden in de mannenwereld van bierbrouwers.

Bier is hip, bier is in. Zeker als het gaat om unieke, kleine brouwerijen die de Nederlandse, en in sommige gevallen zelfs de buitenlandse markt overspoelen. 'Gebrouwen door Vrouwen' is zo'n brouwerij die met succes aan de weg timmert.

Lees ook

'Zelf brouwen, is dat mogelijk?'

"Lol hebben, dat is onze missie." En die lol ligt voor een heel groot deel in het brouwen van bier, lekker bier. Aan het woord is bierbrouwster Do, op de achtergrond vult zus Tessel de Heij haar aan. In de mannenwereld van bierbrouwers zijn ze een bierbrouwerij begonnen met de toepasselijke naam 'Gebrouwen door Vrouwen'.

Zes jaar geleden werkte Do nog in een IT-startup. Een van haar collega's had thuis bier brouwen als hobby. "Zelf brouwen, kan dat? is dat mogelijk? en krijg je geen last met de overheid?", vroeg Do verbaasd. Het bleek dat het kon. In de herfst van 2013 kocht ze in een winkel voor brouwers onder meer hop, mout, een apparaat dat leek op een koffiemolen plus een boekje 'Hoe te brouwen'.

En zo sjouwde Do een pan voor 35 liter naar haar Amsterdamse keukentje op twee hoog achter en begon. Bierbrouwen bleek een soort boekhouden. Alles wat in de pan ging werd in een schriftje genoteerd. Beetje van dit, beetje van dat en vervolgens afwachten. Ze had als voorbeeld het Texelse biertje Skuumkoppe, zoiets moest het worden. Het lukte gelijk bij de eerste poging.

Brouwende vrouwen
Bron: EenVandaag
Bierbrouwsters Do en Tessel de Heij

Met vallen en opstaan

Inmiddels heeft Do met haar zus Tessel een volwaardige brouwerij. Zo gemakkelijk als het begon bleef het het niet. Anderhalf jaar na haar eerste geslaagde proef volgde een periode van vallen en opstaan. Maar toen hadden de zussen eindelijk grip op het brouwproces. Het resulteerde in acht verschillende bieren die ze onder hun merk op de markt brachten.

De onderneming nam een vlucht toen een Amsterdamse kroegeigenaar bij de de zussen bleef aandringen dat hij hun bier op de tap wilde hebben. Om te kunnen leveren moesten ze in grote hoeveelheden gaan denken. Via via kwamen ze terecht bij een kleine brouwerij in Noord-Holland waar je ketels kon huren. Ze experimenteerden met gember, vlierbloesem en zeewier.

Lees ook

Het werd een groot succes, en inmiddels maken de zussen gebruik van de overcapaciteit van een bekende brouwerij in Haarlem. Het brouwen duurt dan een dag, en vervolgens moet het bier weken gisten. De distributie laten ze het liefst over aan de groothandel.

Meedoen met wedstrijden als de Ducht Beer Challenge doen ze niet, dus zullen ze dan ook niet in de prijzen vallen. Maar ze hebben natuurlijk wel een eigen favoriet: "Ons eigen blond biertje". Een ordinair pilsje wordt pas gedronken als de zussen iets te veel speciale bieren hebben genuttigd.

Bier proeven is een serieuze zaak. Net als brouwen.
De 451 beste Nederlandse bieren worden beoordeeld tijdens de Dutch Beer Challenge.
De afgelopen 10 jaar is het aantal brouwerijen in Nederland explosief gegroeid. Met bier is geld te verdienen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.