Een groep bezorgde leden van de Partij voor de Dieren is het niet eens met het royement van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel en is een petitie gestart om een extra congres bijeen te roepen. Wolswinkel werd vorige week uit de partij gezet.

De groep is niet te spreken over de manier waarop de partijtop Wolswinkel de partij heeft uitgezet. Ze vindt het handelen van de partijtop onrechtmatig en ondemocratisch. De leden hebben middels een congres het laatste woord over een mogelijk royement, niet de partijtop, vindt de groep.

Ook door volksvertegenwoordigers ondertekend

"Omdat het besluit door nietigheid met terugwerkende kracht nooit zou hebben bestaan, zie ik Wolswinkel op dit moment nog steeds als de voorzitter", aldus een woordvoerder namens de groep bezorgde PvdD'ers.

Dit betoog vindt aardig wat weerklank in de achterban. De petitie, die nu één dag openstaat, is inmiddels door zo'n 300 mensen ondertekend. Onder hen ook verschillende volksvertegenwoordigers, laat een woordvoerder van de groep weten.

Lees ook

Angst voor de partijtop

De groep wil anoniem blijven uit angst voor het partijbestuur. "Mensen zijn bang om hun functies te verliezen, of geroyeerd te worden", aldus de woordvoerder. "We horen dat ook terug van leden van alle leeftijden en uit alle lagen van de partij. Ik denk dat het feit dat veel leden de petitie toch steunen en tekenen, laat zien hoe erg het vertrouwen in de partijtop geschaad is. Het royement was voor veel mensen de druppel. Daarom is de wil er nu ook om meer risico's te nemen."

Om een extra congres te kunnen organiseren heeft de groep de steun van 10 procent van de leden nodig. Een extra congres zou moeten plaatsvinden vier weken na het aanbieden van de steunbetuigingen aan het bestuur. De groep hoopt dat het niet zover hoeft te komen en dat het bestuur zelf tot actie overgaat.

'Wederzijds onbegrip'

Geroyeerd voorzitter Sebastiaan Wolswinkel laat weten dat hij het initiatief op procedurele gronden gepast vindt. "Het congres had een stem moeten hebben in het royement", aldus Wolswinkel. "Het bestuur werkte niet goed; het was niet duurzaam en er was wederzijds onbegrip. Het congres moet dan gekend worden in een alternatief en dat is niet gebeurd." Wolswinkel denkt dat het congres het royement niet kan terugdraaien.

Wolswinkel sluit niet uit dat hij zijn royement gaat aanvechten. "Ik weet dat gewoon nog niet. Ik ben nu politiek dakloos en dat is erg jammer."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.