Premier Mark Rutte heeft het Europees Parlement in Straatsburg toegesproken. Hij deed daar zijn visie op de Europese Unie uit de doeken. "Een gemeenschap van gedeelde waarden. De Europese Unie moet samen optrekken, nu meer dan ooit", aldus een opmerkelijk pro-Europese premier Rutte.

"Het is een speech die onthouden zal worden, het is een speech die in het verlengde ligt van zijn speech eerder dit jaar in Berlijn. Hij stond hier echt als een betrouwbare Europese leider", zo stelt Mathieu Segers, Europadeskundige van de Maastricht University. 

Europa heeft prioriteit

Segers: "Voor Nederland is het lidmaatschap van de Europese Unie vanzelfsprekend. De samenwerking op basis van democratie, rechtstaat en mensenrechten, dat voegde hij vandaag echt toe. Hij kreeg er zelfs een staande ovatie voor in Straatsburg."

Politiek commentator Joost Vullings legt de nadruk op het noemen van de MH17 door onze premier. "Rutte haalde nu de MH17 aan om te laten zien dat hij nu ziet hoe belangrijk het is dat je samen optrekt." Dat is volgens Vullings anders dan hoe Rutte zich eerder profileerde. "De Mark Rutte van Rutte I, daar staat in: Europa is er voor welvaart, en dan pas vrede en veiligheid. Nu zie je dat bij Rutte III precies omgekeerd."

Invloed van Nederland

Mathieu Segers denkt dat de speech niet onopgemerkt voorbij zal gaan. "Men ziet Rutte in Europa ook, dat doet ook iets met de invloed van Nederland in Europa. Rutte heeft een eigen lijn en de potentiële invloed van Nederland neemt daardoor toe. Dat betekent dat Nederland een ingang heeft om plannen in te brengen in het grotere geheel."

Ook Vullings ziet dat Rutte zich steeds duidelijker op Europa richt: "In de ontwikkeling van Rutte zie je hem steeds pro-Europeser worden. Ik proefde zelfs enige bevlogenheid bij hem." 

"Zijn toegenomen enthousiasme komt ook door de omstandigheden. De Verenigde Staten zijn een handelsoorlog aan het opstoken. Je kunt niet meer rekenen op de Verenigde Staten. Europa moet zelf meer het voorbeeld gaan geven hoe het ook kan. Rutte wil dat voorbeeld heel graag geven", aldus Segers. "Hij trekt de agenda van de komende maanden naar zich toe." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.