Zelden had een file zo’n mooie oorzaak. Zaterdagmiddag stond het verkeer op de A13 richting Rotterdam vast, omdat de kleine Eliz ter wereld kwam. Moeder Adora beviel in de passagiersstoel van de auto, op de vluchtstrook. Een geboorte op het asfalt, het gebeurt vaker. In de zomer van 2015 beviel Marieke de Groot op een uitvoegstrook van de A2: "Al na een paar minuten in de auto voelde ik: ik hou het niet meer."

Met zes centimeter ontsluiting stapt Marieke de auto in, met achter het stuur haar man Robbie. In een auto achter haar rijdt de verloskundige. Na enkele minuten stuurt Marieke haar partner al de vluchtstrook op. Ze voelt dat de baby eraan komt. De verloskundige komt kijken, maar die blijft erbij dat ze naar het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch moeten. Dus rijdt Robbie de snelweg weer op.

Enkele minuten later maant Marieke haar man alweer tot stoppen. De vluchtstrook is echter opgehouden: "Dus zette ik de auto maar op de uitvoegstrook, gevaarlijk, maar mijn zoon moest geboren worden." Terwijl het stortregent, auto's voorbij razen en de politie de uitvoegstrook afzet wordt Tim geboren. Maar genieten kan Marieke nog niet: "Je weet niet of er complicaties zijn. Pas toen we in het ziekenhuis hoorden dat hij kerngezond was kon ik echt genieten."

Hectometerpaal

Nu, twee en een half jaar later, hangt boven het bed van Tim hectometer paal 122.2. Een schenking van Rijkswaterstaat. Zelf is Tim nog te jong om te snappen hoe bijzonder zijn geboorte is: "We hebben het hem nog niet verteld. Maar hij speelt wel continue met autootjes. Dus het heeft blijkbaar toch indruk gemaakt."

Ondanks de memorabele nacht, raadt Marieke toekomstige ouders geen bevalling op de achterbank aan: "Een ziekenhuisbed ligt toch beter." Maar als het dan toch moet, heeft ze nog wel een tip: "Probeer zo rustig mogelijk te blijven. Dan komt het altijd goed. Dat zien we nu ook wel aan Tim."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.