Een betaalchip in je hand, een thermometer in je oksel of een gen inspuiten waardoor spieren sneller groeien. Het kan allemaal met biohacking. Deze techniek is dichterbij dan de meesten denken: je kan nu al een micro-chip in je hand laten zetten.

Biohacking is het gebruik maken van hulpmiddelen om lichaamsfuncties te verbeteren. Hierbij moet je al denken aan iets simpels als het nemen van een voedingssupplement, het dragen van een bril of het gebruiken van een anti-verouderingscrème. Maar bio-hacking gaat veel verder, want je kunt ook al micro-chips in je lichaam laten implanteren.

Onderhuidse data

Biohacker Peter Joosten is enthousiast over deze ontwikkeling. "Nu meten we ook alles al. Met onze stappentellers, slaaptrackers en eetdagboeken. Dit zijn allemaal losse gadgets, maar die technologie wordt onzichtbaarder en geavanceerder. Het is een logische stap dat we dit allemaal onderhuids gaan meten."

Zelf heeft Joosten een RFID-chip in zijn hand ter grote van een rijstkorrel. Hiermee kan je data opslaan die door een speciale sensor kan worden uitgelezen. Zelf heeft Joosten zijn adresboek erop staan. Ook thuis heeft hij verschillende technische snufjes die hem helpen, zoals een 'hoofdtelefoon' die zijn hersengolven meet tijdens meditatie. Naast RFID-chips worden ook vaak betaal-chips geïmplanteerd, dan hoef je nooit meer je pinpas mee te nemen.

Human Cyborgs: Would you go for a ‘chip implant’?

'Grenzen staan niet vast'

Luca Consoli, hoogleraar wetenschapsethiek aan Radboud Universiteit Nijmegen, kijkt naar de relatie tussen maatschappij en technologie. "In feite is het sleutelen aan het lichaam niet iets nieuws. In de hele evolutie doen we het al en dat is steeds verder ontwikkeld. We maken al tijdenlang gebruik van hulpmiddelen zoals een bril, onze kleding en de smartphones. Maar voor veel mensen is het een grens om die hulpmiddelen in het lichaam zelf te zetten."

Op medisch vlak is het sleutelen aan het lichaam wel geaccepteerd. Er worden al jaren pacemakers gezet en de bloedsuikerwaarde kan gemeten worden met een sensor op de arm. Volgens Consoli staan grenzen niet vast. "Grenzen zijn afhankelijk van de situatie en de context. Waarvoor heb je een implantaat nodig? Is het veilig? En wie kan de eventuele gegevens zien? Dit zijn belangrijke factoren in de beslissing. We willen bijvoorbeeld wel iets implanteren om een beperking op te lossen."

Lees ook

Bezwaren

Niet iedereen zit te wachten op technisch gesleutel in het lichaam. Dat werd Joosten duidelijk toen hij zijn RFID-chip liet zetten en dit naar buiten bracht. In zijn directe omgeving waren de reacties positief, iedereen was erg nieuwsgierig. Maar daarbuiten ging het los. "Vooral religieuze groepen hebben moeite met het sleutelen aan de mens, het gaat in tegen hun leefregels", vertelt Joosten.

Het bezwaar van deze groepen is gegrond volgens Consoli. Hij pleit voor dialoog tussen voor- en tegenstanders. "Alleen zo voorkom je dat je mensen buiten de maatschappij sluit. De geschiedenis leert ons wel dat deze principes vaak niet bestand zijn tegen de maatschappij. Neem bijvoorbeeld het homo-huwelijk, dit is ook doorgegaan ondanks de bezwaren."

Mens verbonden met technologie

"Mensen zijn juist door geëvolueerd ten opzichte van andere diersoorten omdat we hulpmiddelen zijn gaan gebruiken. Vroeger waren dit bijlen en vuur, nu zijn het smartphones en micro-chips", zegt Consoli. "Ik denk wel dat de ontwikkeling van deze technologie bewust moet gaan. En daarbij moeten we rekening houden met de tegenstanders. Dus niet dat over 20 jaar een groep mensen niet naar de huisarts kan omdat ze hun medische gegevens niet op een chip hebben staan. Dat kan natuurlijk niet."

Joosten kijkt met enthousiasme naar de toekomst. "Ik denk niet over dat 20 jaar iedereen een chip in zijn hand heeft omdat de technologie buiten het lichaam ook doorgroeit. Ik denk wél dat de biohacking zal groeien. Maar ik vind wel dat je goed moet nadenken over wat je doet. Het implanteren van zo'n chip heeft best veel impact op jezelf en op je omgeving, denk dus goed na voordat je er eentje in je hand laat zetten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.