Organisaties voor vluchtelingenkinderen, artsen, accountants, ICT, energie, makelaars, leraren. Kortom, iedereen met een belang stuurt deze dagen een brief aan informateur Edith Schippers. 

Een wensenlijst aan de onderhandelaars voor het regeerakkoord in de maak. Hoe gaat het eraan toe aan die tafel? We vragen het toplobbyist Jaap Jelle Feenstra en oud-informateur Jacques Wallage.

Het Centraal Planbureau (CPB) berekende dat het komende kabinet 11 miljard over heeft op de begroting. De onderhandelaars kunnen nu besluiten of ze gaan uitgeven of bezuinigen. Maar als het kabinet gehoor wil geven aan alle wensenlijstjes is 11 miljard natuurlijk zo op. 

Een paar voorbeelden: Het eigen risico afschaffen kost 4,8 miljard. Tandarts in de basisverzekering? 2,1 miljard. AOW-leeftijd terug naar 65? 4,4 miljard. De Taskforce Bouwagenda wil 7 miljard om de bouwsector te versterken. En dan geeft De Nederlandsche Bank (DNB) ook nog eens de waarschuwing om ondanks de juichstemming zuinig te blijven. Want het herstel van de economie is nog grillig, stelt DNB-directeur Klaas Knot.

In de studio schetst onze economisch duider Martin Visser van de Telegraaf om welke onderwerpen dit kabinet zeker niet heen kan. Wordt het een kabinet van besteden of bezuinigen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.