Het is een cruciale dag in Italië. Het laatste uur van Silvio Berlusconi lijkt geslagen, want vandaag besluit het parlement in spoedzitting over een bezuinigingspakket. Daarna zou Berlusconi terugtreden, zo zei hij vorige week. In EenVandaag komt zijn beoogde opvolger Mario Monti aan bod. Ook is er aandacht voor Santo Versace. De zakenman achter het mode-imperium van wijlen Gianni Versace was lid van zijn partij, maar keert de Italiaanse premier nu de rug toe.

Santo Versace werd in 2008 werd gekozen als volksvertegenwoordiger in het Italiaanse parlement, maar afgelopen september stapte de zakenman uit de partij van Berlusconi. Jarenlang hielden hij en andere grote industriëlen zich op de vlakte, maar Versace was de fratsen van de Italiaanse leider beu en liet hem vallen.

Mario Monti wordt genoemd als de beoogde opvolger van Silvio Berlusconi. EenVandaag spreekt met Derk Jan Eppink. Als lid van het kabinet van Europees Commissaris Frits Bolkestein maakte hij Monti, die toen ook eurocommissaris was, van dichtbij mee.