Om 18.00 uur maakt Koning Albert II van België in een toespraak op radio en televisie bekend afstand te doen van de troon. 

Hij doet dit na bijna 20 jaar koning te zijn geweest van het land. Van 17 tot en met 21 juli zou dit jubileum nog gevierd worden. Nu is bekend dat 21 juli de datum wordt van de abdicatie. Koning Albert II is de zesde koning der Belgen. 

Hij is de jongste zoon van koning Leopold III en koningin Astrid. Hij volgde zijn broer Boudewijn op na diens dood in 1993. De laatste maanden raakte de koning nog in opspraak wegens een vrouw die beweert zijn dochter te zijn. Op 25 juni speelde een rechtszaak waarbij zij een DNA test afdwingt. 

Troonopvolger is Prins Filip die samen met zijn vrouw Prinses Mathilde al jarenlang wordt klaargestoomd voor zijn nieuwe taak.  PR-deskundige Cees Wijburg adviseerde het Belgische koningshuis en doet in EenVandaag zijn verhaal.

De persmededeling van het Koninklijk Paleis

Het kernkabinet is vandaag/woensdag 3 juli 2013 om 13 u 15 bijeengekomen in aanwezigheid van de Koning. De Koning zal zich vandaag/woensdag om 18 uur tot de bevolking richten door middel van een televisie- en radiotoespraak op de vier grote televisiezenders en hun radiostations.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.