Bewoners van de Veluwe en omstreken kunnen vandaag aan den lijve het geluid van een overvliegend vliegtuig ervaren. Om een indruk te krijgen hoe het leven wordt als in 2020 Lelystad Airport open gaat en uiteindelijk max 45.000 vliegbewegingen per jaar over de Veluwe zullen scheren.

Het ministerie van I&W heeft de “belevingsvlucht” georganiseerd. Omdat er in de regio om gevraagd is. Er zijn maanden van planning en vergaderen in een heuse regiegroep aan vooraf gegaan. Er is een Boeing 737-800 van Transavia gehuurd, die gaat vandaag de voorgenomen routes vliegen. Meetpunten worden ingesteld om in kaart te brengen hoe groot de geluidsoverlast is. 

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het geheel: het vliegtuig vliegt leeg over, dus minder lawaai en de vlucht is niet representatief voor wat er straks gaat gebeuren op Lelystad Airport. Het geeft slechts een indruk. Voor de statistieken kun je er niets mee. 

Het lijkt dus een zoethoudertje en weggegooid geld, zeggen sommige omwonenden nu al. Het gehuurde vliegtuig vertrekt niet van Lelystad Airport, maar van Schiphol Lelystad heeft nog geen luchtverkeersleiding. Voor de belevingsvlucht heeft het minsterie 150.000 euro uitgetrokken.