Frankrijk begraaft de slachtoffers van de aanslag op satirisch weekblad Charlie Hebdo. Bij de aanval vorige week woensdag vielen twaalf slachtoffers, onder wie acht medewerkers van Charlie Hebdo, een receptionist, een bezoeker en twee agenten. 

Deze dagen vinden de begrafenissen van de slachtoffers plaats. Op de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise is vandaag de begrafenis van cartoonist Georges Wolinksi. In EenVandaag een gesprek met zijn vrouw Maryse over de aanslag op het weekblad en de dood van haar man.

Angst onder joden

EenVandaag spreekt verder met rabbijn Yosef Pevzner. Hij blikt terug op de afgelopen dagen, waarin alle 717 joodse scholen in Frankrijk bewaakt werden door 4700 politie-agenten, de grote synagoge van Parijs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn deuren sloot en de dodelijke slachtoffers van de gijzeling in de HyperCacher werden begraven in Israel.

Maandagavond balsemde Pevzner de slachtoffers en bewees hij hen de laatste eer in Parijs. De angst onder joden neem toe, na gebeurtenissen van vorige week. Bij de gijzeling in een kosjere supermarkt kwamen vier joodse gijzelaars om. Hoe moet Frankrijk volgens hem nu verder? 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.